2024. április 26. - Ervin

Sztrájkok és tüntetések a nyugdíjreform miatt

Az öt legjelentősebb szakszervezet felhívására a kormány szociális és gazdaságpolitikája ellen országos tiltakozónapot tartottak kedden Franciaországban, amelynek keretében 180 városban tüntetéseket is szerveztek.
2010. március 23. kedd 17:39 - HírExtra
A regionális választások vasárnapi második fordulójában a kormánypártra mért súlyos vereséget követően a francia média az általános munkabeszüntetést csak egyszerűen a harmadik - szociális - fordulóként emlegeti, amelynek során a franciák a tervezett reformok, elsősorban a nyugdíjrendszer átalakítása és a folytatódó leépítések ellen tiltakoznak.

Elsőként a tanárok csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz: az oktatási minisztérium szerint az általános iskolákban harminc százalékuk nem tartotta meg óráit, a középiskolákban 12, az egyetemeken pedig 18 százalékuk tartott munkabeszüntetést, amely átlagosan 22 százalékos oktatói részvételt jelent.

Az Állami Vasúttársaság (SNCF) hivatalos adatai szerint a dolgozók 28, a szakszervezetek szerint 32,5 százaléka sztrájkol, de ez eddig nem okozott jelentősebb káoszt a vasúti közlekedésben, mert a vonatok az előre közölt menetrend szerint közlekednek, és így a lakosság felkészülhetett a járatok ritkítására. A belföldi szuperexpresszek (TGV) 65 százaléka, az egyéb vonatok fele indult el. A munkabeszüntetés ugyanakkor nem vonatkozik a nemzetközi szuper-expresszekre (Eurostar, Thalys). A teljes közlekedés szerda reggel 8 órára fog helyreállni.

A párizsi tömegközlekedésben csak kisebb fennakadások vannak: a metrók kétharmada jár, de a busz- és a villamosjáratokkal nincsenek gondok. A postások 11, a kórházi dolgozók 9 százaléka, a közigazgatásban foglalkoztatottaknak pedig 17 százaléka nem dolgozott kedden.

A vidéki nagyvárosokban délelőtt tartották a tüntetéseket: Nantes-ban, Lyonban, Grenoble-ban, Marseille-ben 10-15 ezren vonultak utcára, Párizsban délután kezdődött a központi tiltakozó felvonulás a szervezők szerint 50 ezer résztvevővel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását