2023. december 10. - Judit

Gyakoribb a koraszülés földrengés után?

A természeti katasztrófák, mint a földrengések, nem csak akkor okoznak drámai változásokat, amikor bekövetkeznek, hanem a később születők sorsát is befolyásolhatják.
2010. március 23. kedd 14:32 - HírExtra
Az öt évvel ezelőtti chilei földrengés társadalmi és egészségügyi következményeit egy amerikai kutató vizsgálta.

Tarapaca Chile magasan fekvő része a bolíviai határnál. Öt éve ötven másodpercre megrendült a föld a térségben. A földmozgás a Richter-skála szerint 7,9 erősségű volt. Sok ház összedőlt, a romok alatt halottak maradtak.

Florencia Torche szociológiával foglalkozik, és azt vizsgálta, hogy milyen módon és mértékben befolyásolta a földrengés azoknak az életét, akik akkor még nem is éltek, illetve még csak az anyaméhben növekedtek, és hónapok múlva látták meg a napvilágot.
A természeti katasztrófa hatását a magzati időszakra a kutató úgy próbálta felmérni, hogy olyan kisgyerekeket keresett, akiknek édesanyja abban a percben, amikor rengett a Föld, az életveszélyes területen tartózkodott. Ezeket a gyerekeket összehasonlította azokkal, akik ugyancsak méhen belüli életüket élték a természeti csapás idején, de az ország valamelyik biztonságos helyén.

A terhesség kilenc hónapját három részre osztotta, és azt is fölmérte, hogyan fejlődtek azok a kicsik, akik a földrengés előtt, közben, illetve utána születtek. Gondosan figyelt minden egyéb külső hatásra, amely befolyásolhatta a babák növekedését, szellemi fejlődését.

Azok a magzatok, akik életük első három hónapjában voltak az anyagméhben, amikor a földrengés bekövetkezett, sokkal nagyobb gyakorisággal jöttek korábban a világra, mint az erőteljes, durva külső behatás nélkül növekvő babák. Chilének azon a vidékén a koraszülés valószínűsége átlag öt százalék, míg a földrengés idején a terhesség korai szakában növekedni kezdő magzatoknak nyolc százaléka lett koraszülött.

Torche megállapítása szerint ezek az újszülöttek lényegesen kisebb súllyal látták meg a napvilágot, és jól bizonyítható, hogy ez is a földrengés miatt következett be, mert a környéken korábban vagy később születő apróságok között az alacsony testsúly ritkábban fordult elő.

"A tarapacai földrengés aránylag kisebb következményekkel járt, mint a Haiti vagy Chile területén nemrég lezajlott természeti csapások. Várható, hogy ezek utólag is súlyos gondokat jelentenek majd" - hangsúlyozta a kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását