2024. április 29. - Péter
Varga Mihály a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter Szolnok megyében indul egyéni jelöltként. A HírExtrának többek közt kifejtette, milyen gondolkodású országvezetés az, amely egészséges fejlődést eredményez.
2010. március 22. hétfő 07:39 - Pénzes Dávid
Balsai István (Fidesz), Navracsics Tibor (Fidesz) és Szanyi Tibor (MSZP) után Varga Mihálynak tettük fel a választókerületéhez kötődő kérdéseinket:

Mi a legkomolyabb probléma az ön Szolnok megyei választókerületében és milyen megoldásokat kínál erre?


Jász-Nagykun-Szolnok megye 8. választókörzetében a legégetőbb probléma a munkanélküliség. De ezzel nem vagyunk egyedül Magyarországon. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat februári jelentése szerint 659 ezerre ugrott a nyilvántartott álláskeresők száma országszerte. Sajnos ez nagyrészt annak a hibás gazdaságpolitikának a következménye, amely éveken keresztül háttérbe szorította a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, annak ellenére, hogy a munkahelyek kétharmadát adják. Foglalkoztatottság növelésére tehát adott a megoldás: koncepcióváltásra van szükség.

Csökkenteni kell a vállalkozások terheit, egyszerűsíteni kell az adminisztrációs környezetet, versenyhelyzetbe kell segíteni a mikro, kis- és közepes vállalkozásokat szakítva az eddigi kormánypolitikával, meg kell nyitni számukra az uniós forrásokat. Mindemellett vissza kell szorítani a mindent behálózó és megdrágító korrupciót mind a magán mind az állami szférában.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Dr. Varga Mihály
1965. január 26-án született Karcagon. Nős, felesége vegyész. Három gyermekük született. 1988. december végén csatlakozott a Fideszhez. A párt Szolnok megyei csoportjának alapítója. 1990-től tagja, 1992-1993-ban elnöke az országos tanácsának. 1993-tól 1995-ig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet elnöke. 1994-től 2003-ig országos alelnök, választmányi tag, a gazdasági kabinet irányítója. 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke. 1990 óta országgyűlési képviselő (1990 és 1994: országos lista, 1994. szeptember 26-tól behívással, 1998 és 2002: Jász-Nagykun-Szolnok 8. vk., Karcag). A törvényhozásban 1995-től 1998-ig frakcióvezető-helyettes. 1998. július 14-től 2000. december 31-ig a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára; 2001. január 1-től 2002. május 27-ig pénzügyminiszter. 2002-ben megvédte karcagi egyéni mandátumát. Kormányzati megbízatása lejártával átvette a költségvetési és pénzügyi állandó bizottság vezetését. A 2006. évi országgyűlési választásokon Jász-Nagykun-Szolnok megye 8. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. május 16-tól frakcióvezető helyettes, valamint 2006. május 30-tól a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke.
A munkalehetőségek bővülése mellett a közbiztonság, a kiszámítható életkörülmények, a családi gazdálkodás jövője és a termőföld tulajdonlása. Mindehhez járul még a vidéki települések egyre nehezebb sorsa, a fokozatosan leépülő közszolgáltatások problémája. Nagy felháborodást és elkeseredettséget okozott a Karcag és Tiszafüred közötti vasútvonal megszüntetése. A legalapvetőbb gond azonban az, hogy elterjedt az általános bizalmatlanság, megrendült az ország vezetésébe vetett közbizalom.

Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

„Egy nemzet csak akkor képes kihozni magából a legjobbat, ha mélyen hisz munkájának értékében”. Mondta egy híres pszichológus. Nos, nem kell ahhoz lélekbúvárnak lenni, hogy ezt az alapigazságot felismerjük. Magyarországon mára már a munka becsülete is megkopott. Az ügyeskedők, akik „jókor vannak jó helyen”, vették át a terepet. A jelenleg működő szabályzó rendszer pedig nem ösztönöz munkára.

Mindezen változtatni kell: új kormánnyal, új szemléletmóddal, kiszámíthatósággal és hitelességgel.

Személy szerint a hangsúlyt az emberközpontú politizálásra tenném, mert ez határoz meg mindent. Olyan országvezetés, amely családokban, hazai vállalkozásokban, városban és vidékben egyaránt gondolkodik, és nemzeti célokat tűz ki maga elé, egészséges alapot teremt az ország fejlődéséhez.

Mire számít, mik az esélyei?

Keményen dolgozunk, személy szerint az egész cikluson át tartó alapos munkában hiszek. Így sikerült elnyernem többször is választóim bizalmát. A parlamenti munka hasonlóképp fontos, hiszen így sikerült például kiemelt, súlyponti kórházzá tenni a karcagi Kátai Gábor Kórházat. Természetesen a kampány időszak még intenzívebb jelenlétet igényel.

Ismeri az MSZP jelöltjét, Vadai Ágnest személyesen? Mit tart Vadai Ágnes előnyének és mit a hátrányának?


Vadai Ágnessel a Parlamentben is messze ülünk egymástól, így nem vállalkoznék személyének jellemzésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. március 22. 08:00
kíváncsi lennék vadai ágnes mit fog mondani vargáról...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását