2024. május 25. - Orbán

Demszky bebuktatja Gyurcsányt?

Demszky Gábor a már elfogadott fővárosi szmogrendelet kapcsán levelet írt Gyurcsány Ferencnek és a kormánynak. Ebben, Rétvári Bence a KDNP képviselője szerint, alkotmányellenes cselekvésre kéri a miniszterelnököt és a minisztereket.
2008. december 4. csütörtök 12:59 - Pénzes Dávid
A KDNP szerint a főváros nem tudja, és nem is akarja betartani a napokban elfogadott új szmogrendeletet. Demszky Gábor főpolgármester levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz az új határértékek eltörlése érdekében – mondta el a Hírextrának Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője.

Szmogrendelet
A Fővárosi Közgyűlés november végén fogadta el a budapesti szmogrendeletet. Ebben arról is szó van, hogy október 20-tól március 8-ig, vagyis a téli időszakban a Hungária körgyűrűn belülre nem hajthat be olyan jármű, amely sok légszennyező anyagot bocsát ki (erre egy évre haladékot adtak). Szmogriadó esetén a teljes városban életbe lép a páros-páratlan rendszámra alapuló forgalomkorlátozás.
A képviselő elmondta: a KDNP azt kéri a kormánytól, hogy ne teljesítse Demszky Gábor kérését, mert annak elfogadása alkotmányellenes lenne. Az alkotmányban foglaltak szerint ugyanis a már bevezetett, környezetvédelmi szabályozásokat nem lehet enyhíteni.

Most a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége megszavazta azt a levelet, melyet Demszky Gábor írt. Ebben kéri a három illetékes minisztert, hogy vonja vissza rendeletét, mely elfogadta a szigorúbb határértékeket. Ha ez megtörténne, gyakorlatilag visszaállna a régi rendszer, a szmogrendelet meg mehetne a kukába.

Nincs visszalépés

Rétvári Bence elmondta, egy ilyen tartalmú levél alkotmányellenes, hiszen az alkotmányban megállapításra került a legfelsőbb szintű jogi védelem elve: ez azt jelenti, hogyha környezetvédelmi szempontból valamit egyszer beszigorítanak, azt már nem lehet enyhíteni. Demszky Gábor és a fővárosi MSZP-SZDSZ-es politikusok így gyakorlatilag alkotmányellenes cselekedetre kérik a kormányt.

A szabályozást a rendőrségnek kellene betartatnia, erre azonban Rétvári Bence közlése szerint semmilyen konkrét megállapodás nincs. Ez azért is aggályos, mert ha a szmogriadó életbe lép, akkor páros napokon csak a páros, páratlanokon csak a páratlan rendszámú autók járhatnak. Jelenleg azonban ennek a konkrét megszervezése nincsen meg.

Magyarul, ha kihirdetik a szmogriadót, a rendőrségnek le kell állítania a páratlan avagy a páros rendszámú autókat. Ki kell tessékelniük a sofőrt a volán mögül. De hova áll az autó? Vajon van annyi felesleges parkolóhely, hogy egyszerre leállítsák járműveiket a vezetők?

Járatsűrítés is kellene

Alkotmányellenes
Levelében a főpolgármester az új határértékek eltörlését kéri, valamint a Fővárosi Önkormányzat számára mérlegelési jogkört a tájékoztatási fokozat elrendelésével kapcsolatban az időjárási előrejelzések alapján. A rendelet hatályon kívül helyezése, és ezzel az enyhébb légszennyezési határértékekre való visszatérés ellentétes az Alkotmány 18. szakaszával. Az Alkotmánybíróság korábbi határozatában kifejtette, hogy a környezetvédelem terén elért védelmi szint nem csökkenthető (28/1994. AB határozat). Ha tehát a tájékoztatási vagy riasztási értékeket enyhébben határoznák meg a jövőben, úgy az alkotmányellenes, mert zöld szempontból visszalépést jelent.
A kereszténydemokrata képviselő hozzátette, hogy a főváros elmulasztotta megteremteni az autók kitiltásának tömegközlekedési feltételeit is. Ilyen esetben ugyanis a BKV-nak kötelessége sűríteni a járatait. (Az ausztriai Graz-ban ilyenkor duplájára emelik a járatok számát.) De ilyen jellegű megállapodás sincs.

Rétvári szerint egy esetleges szmogriadó a jelenlegi szabályozás mellett teljes káoszt eredményezne. Ezt azonban nem úgy kell elkerülni, hogy visszalépünk a szigorítástól, hiszen környezetvédelmi és egészségügyi szempontból ez megengedhetetlen. Az egyeztetéseket kell megkezdeni, hogy valóban hatékony legyen az új szabályozás.

Demszky meggondolta magát?

A helyzet azért is faramuci, mert Demszky Gábor nemrégen még üdvözölte a szállóporral kapcsolatos határértékek bevezetésének tervét, most azonban a hatályon kívül helyezést kéri. Akkor nem tartotta veszélyesnek a légszennyezési határértékeket, ma eltúlzottnak véli azokat. Akkor kielégítőnek tartotta a légszennyezettségi mérőhálózat kapacitását, most pedig nem tartja elegendőnek.

Ennek oka persze nem a főpolgármester köpönyegforgatása. Csupán úgy fogadta el a főváros a rendeletet, hogy mikor életbe lép, a végrehajtását nem tudja kontrollálni. Ez súlyos szakmai hiba, melyet nyilvánvalóan el akar kerülni – na de olyan áron, hogy alkotmányellenes cselekvésre kér?

A főpolgármester cáfol

Czuk Dorottya a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke Rétvári Bence állításainak megcáfolására írásban reagált. Mint írja "Rétvári képviselő úr állításával szemben Demszky Gábor nem kérte az új határértékek eltörlését, mindössze az erre vonatkozó miniszteri rendelet hatályba lépésének néhány hónappal történő halasztására tett javaslatot."

Rétvári Bence szerint rendőrség egy riasztás esetén „nem tudná a behajtási korlátozásokat végrehajtani”, mivel erről szerinte „semmilyen konkrét megállapodás nem született”. A Főpolgármesteri Hivatal úgy látja, a KNDP-s politikus téved: "a rendőrség és a főváros illetékesei közös munkacsoport felállításáról döntöttek, amely részletesen meghatározza majd az ellenőrzés és a behajtás rendjét és a rendőrség ezzel kapcsolatos feladatait szmog-riadó idején."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását