2024. május 4. - Mónika, Flórián
Ahelyett, hogy kitolná, inkább eltolja a földvásárlási moratóriumot a kormány - állítja a Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.
2010. március 22. hétfő 16:59 - Nagy András
Igaz, hogy a földmoratórium meghosszabbításának kérdésében nincs markáns különbség a kormány és az ellenzék között?

Szakmai értelemben, a fő érveinket illetően valóban nincs, ugyanakkor értetlenül állunk az előtt, hogy a kormány - korábbi ígérete ellenére - nem hagyja a kérdés megoldását a következő, várhatóan Fidesz-kormányra.

Tehát politikai értelemben elégedetlenek.

Szlovákia is hosszabbítana
Szlovákia az uniós külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását fogja kérni az Európai Uniótól - jelentette be a pozsonyi kormány mezőgazdasági minisztere. Vladimír Chovan bejelentése szlovák lapok hétvégi beszámolói szerint reakció az úgynevezett régi uniós tagállamok követelésére, hogy 2013 után is maradjon meg a különbség az agrártámogatások területén a 15 régi tagállam és az ezredforduló után csatlakozott újak között.
MTI
Igen. Úgy látjuk, hogy a kormány politikai célokra akarja felhasználni a földkérdést. Mi mással lenne magyarázható, hogy annak ellenére, hogy korábban megígérte, ebben az ügyben már a következő vezetés cselekedhet, most hirtelen mégis az ügy képviselete mellett döntött?

Gráf József agrárminiszter azt mondja, sürgős intézkedésekre van szükség, s minél előbb kezdjük el a lobbit az unióban, annál jobbak az esélyeink. A kormány úgy véli, nincs vesztegetni való időnk.


Vajon mivel magyarázza ezt Gráf József? Meghívására részt vettem a mai egyeztetésen, de azon sem tudott érdemben válaszolni a kérdésre. Aki ugyanis tisztában van az unióban szokásos ügymenettel, az pontosan tudja, hogy semmivel sem vagyunk még elkésve. A moratórium 2011. április elsejével jár le. Magyarországnak idén augusztus végéig kell benyújtania a hivatalos kérelmet az Európai Bizottságnak. Mindannyiunk érdeke az lenne, hogy ezt a fontos ügyet ne egy hitelét vesztett, ideiglenes hatalommal bíró gyenge kormány képviselje.

Gráf Józsefre is vonatkozik a hitelét vesztett kitétel? Úgy tűnik, a szakma egész jól elfogadja, és a jelek szerint Brüsszelben sem kezelik béna kacsaként.

Ne haragudjon, de az, hogy Gráf miniszter úr mindenféle eposzi jelzőkkel illeti magát, még nem jelenti, hogy a valóságban is rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Az az ember, aki aláírásával látta el a tejágazat, vagy a szőlő és bor szektor reformjáról szóló, a magyar gazdákat igen nehéz helyzetbe hozó rendelkezéseket, vagy jóváhagyta az Európában az egyik legkorszerűbb infrastruktúrával bíró kabai cukorgyár bezárását, az ne nevezze magát sikeres miniszternek.

Miért baj, hogy a szocialisták már most elindították a szakmai szervezetekkel való egyeztetést és jövő héten Brüsszelbe küldik a konszenzuson alapuló érvanyagunkat? Nem az a lényeg, hogy a szakma által elfogadott irat kerüljön a döntéshozók kezébe?

Nemzeti ügy
Gráf József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárca vezetője a sajótájékoztatón „nagyon fontos nemzeti ügynek” nevezte a földkérdés tisztázását. Mint mondta, örül, hogy a magyar politikában rendkívüli módon ezen ügy jelentőségét minden oldal felismerte. Gráf szerint ez azt jelenti, hogy a tartalmi kérdésekben nincs eltérés a kormány és az ellenzék álláspontja között.
HírExtra
Természetesen ez fontos, azonban az sem mindegy, mikor kerül az illetékes bizottságokhoz a szóban forgó anyag. Amennyiben a kormány valóban még április elején kiküldi Brüsszelbe a hivatalos kérelmünket, könnyen lehet, hogy az illetékesek még október november táján döntenek a kérelemről. Akkor amikor az új kormány diplomáciai kapcsolatai még csupán alakulóban lesznek, arról nem is beszélve, hogy ha sikerülne a döntést időben kitolni 2011 első felére, akkor Magyarország soros elnökként várhatná a határozatot, ami mindenképpen előnyt jelentene számunkra.

Akárhogy is, a döntésnek érdemben alighanem önöknek kell majd „megágyazniuk” , annak következményeivel pedig szintén önöknek kell kezdeni valamit. Mi lesz, ha ne adj’ isten nem kapjuk meg a három éves hosszabbítás lehetőségét? Készül a Fidesz vészforgatókönyvvel?


Alapvető fontosságú, hogy az új magyar földtörvény legkésőbb 2011. január elsején életbe léphessen. Ehhez a következő országgyűlésnek vihartempóban még az őszi ülésszakban jóvá kell hagynia a tervezetet. Ezzel kapcsolatban a Fidesznek határozott elképzelései vannak. Arra az esetre, ha számunkra kedvezőtlen döntés születne, a hazai törvényekben kell megtalálni a magyar föld védelmének garanciáit.

Mekkora esélyt lát a moratórium meghosszabbítására?

Ha a kormány így folytatja, nem sokat…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Horváth József
2010. március 23. 06:45
Akik ezt a magyar föld-kérdést bármilyen okból,bármilyen indokkal elrontják-BŰNÖZőK-akiknek a börtönben a helye életfogytiglan!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását