2024. április 29. - Péter

Idén toporog, jövőre kilő a GDP?

Az idén stagnál, jövőre 3,1 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2010-ben 4,2 százalék, jövőre 2,6 százalék lesz az Ecostat hétfőn ismertetett új konjunktúrajelentése szerint.
2010. március 22. hétfő 15:49 - HírExtra
A háztartások végső fogyasztása 2010-ben 3,1 százalékkal csökken, jövőre már 2,2 százalékkal nő. A beruházások az idén 1,2 százalékkal emelkednek, 2011-ben pedig további 4,3 százalékkal. Az Ecostat számításai szerint az idén az államháztartás eredményszemléletű hiánya (ESA) GDP arányosan 4,1 százalék lesz, s jövőre ez megismétlődik.

Az IMF hitelkerethez nem kell hozzányúlni, mivel a devizában felmerülő államadósságot devizában, a forintban lejárót pedig forintban képes megújítani az Államadósság Kezelő Központ - közölte Zádor Márta, az Ecostat megbízott főigazgatója az intézet sajtótájékoztatóján.

Ami a világgazdaság egészének GDP-jét illeti, az Ecostat az IMF legújabb jelentését vette át, amely szerint 2010-ben 4 százalékos növekedés valósulhat meg a 2009. évi 0,8 százalékos csökkenés után.

A legfontosabb kereskedelmi partnerünknek számító Európai Unióban a tavalyi 4,1 százalékos visszaesés után, az idén már szerény 0,7 százalékos növekedés várható, s hasonló ütemmel számol 2010-re az Ecostat az eurózónában is - jelezte a megbízott főigazgató.

Zádor Márta, az Ecostat megbízott főigazgatója nem értett egyet azokkal a szakértőkkel, akik szerint az euró nem éli túl a válságot, véleménye szerint "az euró megerősödve jöhet ki a világgazdasági recesszióból".

A kutató az euró jelenlegi forint árfolyamát túlságosan erősnek minősítette, ami az export jövedelmezőségét gyengíti. Az Ecostat 2010 végére 5,5 százalékos, a jövő év decemberére 4,5 százalékos alapkamatot vár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. március 22. 16:08
Csak akkor fog kilőni a GDP, ha a Fidesz megszerzi a 2/3-ot, és a jobbik távol marad a parlamenttől.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását