2024. május 20. - Bernát, Felícia

Svájcra is átterjedt a szexbotrány

A svájci katolikus egyház tíz olyan esetet vizsgál, amelyben a papság valamely tagja állítólag szexuális visszaélést követett el - közölte szombaton a svájci püspöki konferencia szóvivője.
2010. március 21. vasárnap 10:21 - HírExtra
XVI. Benedek pápa az egész egyház által érzett szégyennek és lelkiismeret-furdalásnak adott kifejezést a pedofil visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében. A dokumentumban az egyházfő csak az írországi üggyel foglalkozik, nem tér ki más, a közelmúltban több európai országban, köztük a pápa szülőhazájában, Németországban kirobbant hasonló botrányokra.

Walter Müller szóvivő szerint a pápa levele megerősítette, hogy a svájci egyház helyesen jár el a nemi visszaélés eseteinek vizsgálatában. Az alpesi ország egyháza együttműködik az áldozatokkal abban, hogy ha felmerül bűncselekmény gyanúja, akkor azt jelentik a hatóságoknak.

Christoph Casetti, az ország keleti részében található churi egyházmegye képviselője közölte az állami televíziónak nyilatkozva, hogy tíz esetet vizsgálnak. Martin Werlen, az egyházmegye Einsiedeln kolostorának apátja pedig elmondta, hogy a kolostor 77 szerzetese közül legalább három követett el nemi visszaélést azóta, hogy ő 2001 decemberében elfoglalta hivatalát, de egyik esetben sem indítottak bűnügyi eljárást. "Az áldozatok, illetve képviselőik kifejezetten kérték, hogy ne indítsanak" - jelentette ki Werlen.

A kolostor iskolájában szintén történt két eset az 1970-es években. Ezeknek az lett a következménye, hogy egy szerzetest áthelyeztek. Chur egyházmegye egyik plébániáján a múlt héten lemondott tisztségéről egy pap, miután elismerte, hogy 40 évvel ezelőtt egy külföldi szolgálata alkalmával nemi visszaélést követett el egy gyerek ellen. Casetti elmondta, hogy a vizsgált tíz eset közül egyik sincs kapcsolatban a szóban forgó pappal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását