2024. március 29. - Auguszta

Hongkongba vándoroltak a magyar kvótapénzek

Egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza nem kis haszonnal Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott, CER (Certified Emission Reduction) kvótákat, azaz széndioxidkibocsátás-csökkentési egységeket - írta a The Sunday Times.
2010. március 21. vasárnap 15:59 - HírExtra
A vezető vasárnapi brit lap szerint a Microdyne nevű, londoni székhelyű, de Cipruson bejegyzett kis kereskedőcég a hétvégén megerősítette, hogy tőle egy hongkongi kereskedőházhoz kerültek a magyar CER-kvóták. A lap úgy tudja: 800 ezer egységről van szó, amelyeket a Hungarian Energy Power Kft. egyenként 9 euróért vett meg, majd nyomban továbbadta a Microdyne-nak.

A londoni cég a CER-kvótákat a hongkongi cégnek adta el, amely az egységeket a BlueNext tőzsdén európai brókereknek és bankoknak értékesítette, "hozzávetőleg" 11,50-12 eurós egységáron, mintegy kétmillió euró "gyors profitra" szert téve.

A The Sunday Times kiemeli: a magyar kormány abban a tudatban adta el a kvótákat, hogy azok Japánba kerülnek. Japán - jóllehet nem tagja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó EU-programnak - használhatja a CER-eket az ENSZ klímaprogramja keretében. A kvótákat azonban nem lehet európai "újrahasznosításra" visszajuttatni.

Anvar Kasimov, a Microdyne tulajdonosa a brit lap által idézett hétvégi levelében közölte: szerződéses előírások nem teszik lehetővé, hogy felfedje, melyik hongkongi cégről van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását