2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orvos ne cigizzen!

Dohányzásellenes előadássorozatokat hallgathatnak az orvostanhallgatók hamarosan Kína tizenhárom egyetemén, hogy még jobban tudatosuljon a társadalomban, milyen veszélyekkel is jár ez a szenvedélybetegség.
2010. március 20. szombat 12:37 - HírExtra
Kínai egyetemek most először iktatnak be tantervükbe ilyen kurzusokat - jelentette be Sen Hua-hao (Shen Huahao), a programban részt vevő Csöcsiangi (Zhejiang) Egyetem orvosi karának dékánhelyettese.

Kínában él a legtöbb dohányos, számuk meghaladja a 300 milliót, több mint 2 billió szál cigarettát adnak el évente az országban. Éves viszonylatban több mint 500 millió ember van kitéve a passzív dohányzás káros hatásainak, többségük otthon, nyilvános helyeken vagy munkahelyén.

Március elsején Hangcsouban, a kelet-kínai Csöcsiang tartomány fővárosában és Sanghajban (Shanghai) a nyilvános helyek mintegy 10 típusában betiltották a beltéri dohányzást.

A szenvedélybetegség leküzdésére összpontosító előadássorozatokat a Csöcsiangi Egyetem orvosi karán kívül többek között a Pekingi Orvosi Egyetemen, valamint a Pekingi és a sanghaji Futan (Fudan) Egyetem orvosi karán is bevezetik.

A 16-32 órás kurzust egyes tanintézményekben már a következő félévben elindítják, de arról még nem született döntés, hogy kötelező vagy választható lesz-e a diákok számára. Arra számítanak, hogy évente legalább 6500 hallgató veszi majd fel a tantárgyat, akik egy ötéves dohányzásellenes oktatási programot végezhetnek el.

"Reméljük, hogy már az iskolától kezdve fokozni tudjuk a dohányzás leküzdését célzó erőfeszítéseket. Arra fogjuk oktatni az orvostanhallgatókat, hogy legyenek tisztában a dohányzás veszélyeivel" - mondta Sen.

A férfi orvosok több mint fele cigarettázik Kínában, miközben feladatukhoz tartozik, hogy a leszokást elősegítő tanácsokkal lássák el a dohányosokat és általában a lakosságot - tette hozzá a dékánhelyettes.

A programot a kínai egészségügyi minisztérium, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását