2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdi munkáját az IPCC-t ellenőrző testület

Egy tizenöt nemzeti tudományos akadémiát tömörítő szervezet, az InterAcademy Council (IAC) fogja ellenőrizni az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkáját - jelentette be az ENSZ szerdán.
2010. március 10. szerda 22:40 - HírExtra
A bejelentés előzménye, hogy az elmúlt hónapokban megingott a klímapanel iránti bizalom, miután a 2007-es IPCC-jelentésben szereplő több hiba is napvilágra került.
A felülvizsgálati folyamat hivatalosan már helyi idő szerint szerda este megkezdődik a világszervezet New York-i székházában, s várhatóan augusztus végére fejeződik be.

Robbert Dijkgraaf, az IAC társelnökének közlése szerint az IAC egy feltehetően 10 független és elismert tudósból álló testületet bíz meg a részletes ellenőrzés elvégzésével. A testület tagjait az IAC soron következő vezetőségi ülésén, március 22-én választják meg.

Dijkgraaf hangsúlyozta, hogy a felállítandó testület nem ellenőrzi majd visszamenőleg az IPCC jelentéseinek teljes tartalmát, azonban a már napvilágra került hibákat "esettanulmányként" felhasználja. A testület feladata elsősorban a hibafeltárási és -javítási módszerek finomítása lesz, valamint annak felülvizsgálata, hogy használjon-e az IPCC tudományosan nem lektorált forrásokat. Megvizsgálják majd azt is, hogy a kormányok hogyan tekintik át az IPCC-jelentéseket, valamint hogy az ENSZ-testületnek milyen a nyilvános kommunikációja.

Az IAC társelnöke kiemelte azt is, hogy az IPCC-t ellenőrző testület eredményeit is lektorálják majd független kutatók.

Az ellenőrző-testület felállításáról szóló hírt a klímapanel támogatói és kritikusai egyaránt üdvözölték.

A klímatudomány eredményeit időről-időre összegző IPCC iránti bizalom először az angliai email-botrány kapcsán ingott meg: 2009. november végén kiszivárgott a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló levelezése, melynek egyes szakaszai klímaszkeptikusok szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét.

A 2007-ben Nobel békedíjjal kitüntetett IPCC hitelét tovább rontotta, amikor januárban kiderült: hibásan állították, hogy a himalájai gleccserek 2035-re teljesen elolvadhatnak, a helyzet a valóságban nem ennyire drámai.

Végül februárban az ENSZ-testület azt volt kénytelen elismerni, hogy 2007-es jelentésében túlzó adatot idézett Hollandia területének tengerszint alatt fekvő hányadára vonatkozóan.

Az IPCC szerint a tévesnek bizonyult adatok nem érintik a 2007-es jelentés végkövetkeztetését, miszerint a globális felmelegedés létező jelenség, és jelentős részben az emberi tevékenységre, elsősorban a fosszilis energiaforrások felhasználására vezethető vissza.

A klímaszkeptikusok ezzel szemben úgy vélik: a napvilágra került hibák erősítik a gyanút, hogy a testület munkája felületes, és túl nagy mértékben támaszkodik "szürke irodalomra", azaz a vezető tudományos folyóiratokon kívüli forrásokra.

A kialakult bizalmi válság hatására február elején több vezető klímakutató is javaslatot tett a testület reformjára. A Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent cikkben a jelenlegi formában való megtartástól a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) mintájára történő átalakításon át egy Wikipedia-szerű IPCC létrehozásáig sokféle elképzelés felbukkant.

Az IPCC soron következő átfogó jelentése 2014-ben várható. A klímadiskurzusban elsőszámú hivatkozási alapnak számító 2007-es jelentés több mint háromezer oldalon taglalta az éghajlatváltozás okait és hatásait, és több mint 10 ezer szakértői anyagra hivatkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását