2024. június 1. - Tünde

Pécsi Vízmű: újabb, ezúttal az utolsó csörte?

Jogszerűnek találta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződésének felbontását - jelentette be Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere.
2010. március 18. csütörtök 16:25 - HírExtra
Szabó Iván, az önkormányzat által létrehozott Tettye Forrásház Zrt. ügyvédje elmondta, hogy a 30 nappal ezelőtt meghozott, csütörtökön kihirdetett ítélet jogerős és végrehajtható. A mostani döntés a Pécsi Vízmű (PV) és a Tettye Forrásház között zajló mintegy 40 per kimenetelét is nagyban befolyásolja, hiszen a PV az üzemeltetési szerződés jogszerűtlen felmondására alapozott - tette hozzá.

Az ügyvéd példaként említette, hogy a Kaposvári Városi Bíróság januárban felfüggesztette a Tettye Forrásház Zrt. kontra Pécsi Vízmű Zrt. és társainak birtokháborítási pert azzal az indokkal, hogy a választott bíróság előtt zajló eljárás fogja eldönteni az ügy kimenetelét.

Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű sajtószóvivője közleményében azt írja, hogy a most lezárult választott bírósági ítélet meglepte a társaságot, de nem befolyásolja alapvető hozzáállásukat az ügyhöz, és bíznak abban, hogy a többi folyamatban lévő perben mihamarabb számukra kedvező ítélet születik. Kiemelte: jelenleg még több mint öt fontos per zajlik a Pécsi Vízmű és a székházat elfoglaló Tettye Forrásház között.

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat tavaly október 5-én ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit. A lépésre azután került sor, hogy a szeptember 10-ei üzemeltetési megállapodás felbontása után a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a PV kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.

Páva Zsolt szerint precedensértékű, más önkormányzat számára is irányadó ítélet született a Pécsi Vízmű ügyében; a város fideszes polgármestere azt mondta: az ítélettel bebizonyosodott, hogy helyes és törvényes döntéseket hoztak a vízmű ügyében, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sokan elmarasztalták az önkormányzatot az ügy kapcsán.

Páva precedensről beszél

Páva Zsolt szerint precedensértékű, más önkormányzat számára is irányadó ítélet született a Pécsi Vízmű ügyében; a város fideszes polgármestere erről azután nyilatkozott csütörtökön, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság jogszerűnek találta a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződésének felbontását.

Az ítélettel bebizonyosodott, hogy helyes és törvényes döntéseket hoztak a vízmű ügyében, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sokan elmarasztalták az önkormányzatot az ügy kapcsán - fogalmazott sajtótájékoztatóján Páva Zsolt.

Szabó Iván, az önkormányzat által létrehozott Tettye Forrásház Zrt. ügyvédje az MTI-nek korábban elmondta, hogy a 30 nappal ezelőtt meghozott, csütörtökön kihirdetett ítélet jogerős és végrehajtható. A mostani döntés a Pécsi Vízmű (PV) és a Tettye között zajló mintegy negyven per kimenetelét is befolyásolja - tette hozzá.

Az ügyvéd példaként említette, a Kaposvári Városi Bíróság januárban felfüggesztette a Tettye Forrásház Zrt. kontra Pécsi Vízmű Zrt. és társai közötti birtokháborítási pert azzal az indokkal, hogy a választott bíróság előtt zajló eljárás fogja eldönteni az ügy kimenetelét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását