2024. május 8. - Mihály

Oszkó: a következő kormány sem lazsálhat

Magyarország versenyképességét javítja Oszkó Péter szerint, hogy a válság idején elvégezte azt a nehéz feladatot, amelyet a régió országinak majd a konjunktúra időszakában kell megtenniük, ugyanakkor elismerte, hogy a következő kormánynak is nehéz dolga lesz.
2010. március 18. csütörtök 17:56 - HírExtra
A pénzügyminiszter a CEU Business School budapesti konferenciáján csütörtökön azt mondta: a következő kormányciklusban ugyan nem lesz gazdaságilag a maihoz hasonló mértékben visszahúzó tényező a válság, de ez az emberek válságtudatát is csökkenti, irreális elvárásokat fogalmaznak meg a politikával szemben, amely egy négy éves ciklusban komolyabb felelősséggel jár a választók felé, mint egy rövid távú válságkezelő program.

A CEU közleménye szerint Oszkó Péter kifejtette: "az államháztartás átalakítása során mi most hajtjuk végre azt a korrekciót, amelyet a régióban másoknak is végre kell majd hajtani. A válságot követő konjunktúrából jól jöhetünk ki, mert mi elvégezzük azt a nehéz házi feladatot, a többieknek majd azzal kell kezdenie a fellendülés időszakát".

Az államadósságot csökkentő, a belső fogyasztást kontroll alatt tartó, az exportot támogató politika eredményei az idei számokban már körvonalazódnak a pénzügyminiszter szerint, azonban a közhangulatot mégis a foglalkoztatás kérdései határozzák meg. Oszkó kívánatosnak nevezte, hogy váljon olcsóbbá a munkaerő, így ne a leépítés legyen az egyetlen út a vállalkozók előtt.


Úgy vélte: a magyar munkanélküliség Európa átlagát éri el, az EU átlagát jóval meghaladó visszaesés mellett, ami ugyan kedvező jel, de a magyar növekedés akadályaként is egyértelműen a foglalkoztatást jelölte meg. Szerinte az elmúlt tíz év politikája nem hatott kedvezően az aktívak és inaktívak arányára, amely óriási versenyképességi hátrányt jelent.

Oszkó Péter úgy vélte, hogy az egyensúly javulása önmagában is jó hatással lesz a munkaerőpiacra, hiszen a költségvetési egyensúly maga is versenyképességi tényező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását