2024. május 3. - Tímea, Irma

Az EU rászáll a hitelminősítőkre

Az Európai Unió a jövőben jobban fogja ellenőrizni a hitelminősítőket, és a jogszabályok megsértése esetén meg is fogja bírságolni őket - idézett a Handelsblatt keddi számában a készülő uniós rendelettervezetből. Ehhez a tervezett európai pénzügyi felügyeleti szerv széleskörű nyomozói jogosultságot kapna.
2010. június 1. kedd 10:35 - HírExtra
A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier tervei szerint az egységes európai felügyelet gyanús esetben házkutatást tarthatna az adott hitelminősítő irodájában, üzleti dokumentumokat kérhetne be és kihallgathatná az esetleges gyanúsítottakat. Ha a gyanú megalapozottnak minősül, akkor az Európai Bizottság bírságot szabna ki a hitelminősítőre a felügyeleti szerv javaslata alapján.


Barnier a német lap értesülése szerint szerdán ismerteti javaslatait Brüsszelben.

A hitelminősítők egyébként már régóta az Európai Bizottság "bögyében" vannak. Barnier legutóbb április végén tett javaslatot egy új, európai hitelminősítő létrehozására. Akkor egy lapinterjúban azzal érvelt, hogy a hitelminősítők "néhány kézben koncentrálódnak", s szükség lenne egy tisztán európai hitelminősítőre.

A biztos szerint a hitelminősítőknek "kérlelhetetlen és felelősségteljes" magatartást kell tanúsítaniuk, és "tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékelésben". A hitelminősítők nagyobb ellenőrzésének jegyében az unió pénzügyminiszterei a december elején lezajlott találkozón meg is állapodtak abban, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságot hoznak létre, amely a banki, a biztosítói, illetve az értékpapír-piaci ágazatot figyelik majd. Az illetékes hatóság válsághelyzetben átvenné a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását