2024. április 25. - Márk

Fónagy: munkások nélkül letérdel az ország

Alapvető értéknek nevezte a munkát Fónagy János országgyűlési képviselő egy sajtótájékoztatón csütörtökön, Orosházán.
2010. március 18. csütörtök 20:37 - HírExtra
A fideszes politikus, miután meglátogatott több helyi iparvállalatot elmondta: nem lehet szerelők, hegesztők, gépkezelők és felelős vezető szakemberek nélkül az országot talpon tartanai.

Nem igaz, hogy a spekuláció, az ügyeskedés, a hogyan lehet úgy pénzhez jutni, hogy azt nem kell visszafizetni, s ehhez hasonló ideológiák előreviszik az embert, a családot és az országot.

A gépgyártó és csomagolóanyagokat előállító cégeknél szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte: a vállalatok vezetői megerősítették abban, hogy a magyar vállalkozások, illetve a Magyarországon működő cégek a jelenlegi adóterhek mellett nem versenyképesek.
Szerinte a cégek nem az elmúlt másfél év válságának következtében kerültek hátrányba a külföldi konkurenseikhez képest, hanem a több éve tartó magas adóterhelés miatt.
A politikus külön szólt arról, hogy tárgyalópartnerei első helyen említették az élőmunkát terhelő magas adókat, ezért Fónagy János visszaigazoltnak találta pártja adócsökkentési terveit.

Az orosházi vállalkozások vezetői hiányolták az erős belső piacot is. Az általa meglátogatott társaságok ugyan jelentős részben exportra termelnek, mégis arról győződött meg vendégük, hogy megbízható hazai belső piac nélkül nagyon nehéz exportra termelni.

"A hazai piac folyamatosságot biztosít, lehetőséget ad arra, hogy az európai, vagy a világpiac ingadozásai mellett, egy viszonylag kisebb, de stabil támasza legyen a vállalkozásoknak" - szögezte le.

A biztonságos ipari termeléshez szerinte működő belső piacra van szükség.
Hozzátette: nem lehet mezőgazdasági gépgyártással, vagy élelmiszeripari csomagolóanyag-gyártással foglalkozni, ha nincs mögötte stabil mezőgazdaság és élelmiszertermelés.

Az Orbán-kormány volt közlekedési minisztere végül kijelentette: értékteremtő munka nélkül nincs gazdaság, gazdaság nélkül nincs ország, munkahelyek nélkül pedig nincsenek az állam számára felhasználható adójövedelmek.

A sajtótájékoztatón Dancsó József, a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje, a város alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy bár Orosháza Békés megye legiparosodottabb települése, mégis érzékelhetőek a magas adóterhelés okozta káros hatások.

Példaként említette a közeli Arad és Temesvár ipari parkjait, amelyekbe folyamatosan érkezett a működő tőke, mintegy átugorva Orosházát.

Szerinte ezek a befektetők helyet találhattak volna maguknak Orosháza ipari parkjában is, ám a magas adók miatt inkább Temesvárt és Aradot választották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását