2024. április 18. - Andrea, Ilma

A csokoládé visszavág

Az utóbbi időben szinte naponta jelennek meg egymásnak ellentmondó információk e jeles nyalánkság hasznos avagy káros mivoltáról. A vitatott édesség most hadrendbe állította a fekete csoki-hadtestet. Szűcs Zsuzsanna dietetikust kértük meg, tegyen rendet a csokikérdésben.
2009. december 26. szombat 08:49 - Forró János
Fekete csoki a stressz ellen

Egy kis darab fekete csoki naponta segít alacsonyan tartani a stresszt; lecsökkenti a stresszhormonok szintjét, és más kémiai anyagokkal helyettesíti őket a testben, amikor valaki nagyon ideges vagy aggódik – mutatta ki egy napokban megjelent amerikai tanulmány.

Férfiak és nők egy csoportja reggelente és esténként 20 gramm – alig egy fél tábla – fekete csokit fogyasztott el, miközben kutatók figyelték a stresszhormon-termelésüket. A magas hormonszint azoknál, akik a legnagyobb nyomás voltak, mindössze két hét csokiterápia alatt lecsökkent – jelentette a the Journal of Proteone Research.

Sunil Kochhar, egy Nestlének dolgozó kutató azt mondta, hogy a holland és svájci kutatók tanulmánya „erős bizonyítékot biztosít arról, hogy a napi 40 grammnyi csoki hatékonyan módosítja az egészséges önkéntesek metabolizmusát.” Hozzátette, hogy a stressz lecsökkentésének hosszú távon jó hatásai vannak az egészségre.

Más kutatások kimutatták, hogy mindössze 6,7 grammnyi fekete csoki naponta – negyed uncia – jelentősen lecsökkentheti a szívbetegségek rizikóját.

A jó hatásokat a flavonoloknak és a növényi kémiai anyagoknak tulajdonítják, amik csökkentik a szívbetegségekhez kapcsolódó gyulladást, és redukálják a vérrögök kialakulásának esélyét. Segítenek a cukorbetegség karbantartásában és a magas vérnyomás ellenőrzésében. Dietetikusok óvatosságra intenek, mert a csokoládénak magas a zsír- és cukortartalmat, és csak egy kiegyensúlyozott diéta részeként kellene enni.


Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozási tanácsadót kértük meg, válaszoljon néhány, a tanulmánnyal kapcsolatban felmerült kérdésre.

Egy, a napokban megjelent kutatás szerint napi pár gramm fekete csokoládé segít alacsonyan tartani a stresszszintet. Igaz ez, és ha igen, valóban csak a fekete csokoládé specifikuma lenne?

Feltételezem hogy az említett hatás az étcsokoládéban is megtalálható magnéziumhoz kötődik. Ez az ásványi anyag szerepet játszik az ideg- és izomműködésben, ezáltal pedig segítheti például a szívizomsejteket a stresszel való megküzdésben. Magnéziumban gazdagok még a zöldségfélék, a hüvelyesek, a gabonafélék, a gyümölcsök, a tejtermékek és a halak. Vagyis az étcsoki egy kellően színes étrend részeként működhet.

A tanulmány állítja továbbá, hogy a feketecsokoládé-fogyasztás csökkenti a szívbetegségekhez kapcsolódó gyulladásokat, a vérrögök kialakulásának kockázatát, segít a cukorbetegség karbhantartásában és a magas vérnyomásban szenvedőknek. Ezek fényében tehát úgy tûnik, minden ember számára adott lehetõség, hogy a csokoládénak hódolva egyben sokat tegyen egészségéért. Ennyire egyszerû ez, vagy vannak hátulütõi a dolognak?

Valóban, az utóbbi néhány év egyik fontos tudományos megfigyelése volt, hogy a magas (minimum 60%) kakaótartalmú étcsokoládéknak természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású hatóanyagai is vannak, ezek az ún. polifenolok. Fontos azonban elmondani, hogy az étcsokoládé a kérdésében ecsetelt előnyös táplálkozás-élettani hatásai leginkább egy színes, egyéb étrendi antioxidánsokban (például vörösbor - polifenolok, színes zöldségek, gyümölcsök, E-vitaminban gazdag olajok stb.) gazdag étrend részeként működnek, hiszen egyetlen "csodaétel" nem létezik.

Ön milyen "csokoládéétrendet" tart optimálisnak?

Alkalmanként (heti kétszer-háromszor), mérsékelt (körülbelül 3-4 dkg) mennyiségben, elsősorban főétkezés részeként desszert gyanánt fogyasztva a csokoládé része lehet a kiegyensúlyozott tápanyagösszetételű étrendnek. 2002-es adatom van a hazai éves egy főre jutó csokoládéfogyasztásról ami megközelítőleg 4 kg/fő/év

Csokoládéfüggõség - sokat hallani róla, mégis aránylag keveset tudunk a jelenségrõl. Létezik egyáltalán?

Tudományos bizonyítékok nem támasztják alá hogy létezne csokoládéfüggőség, mert hihetetlenül nagy mennyiségű csokoládét kéne elfogyasztani ahhoz, hogy a pszichés függőséget potenciálisan kiváltani képes összetevők (koffein, tiramin, fenil-etilamin) ilyen dózisban jelenjenek meg a szervezetben. Az elvégzett klinikai vizsgálatok szerint a csokoládé szeretete bizonyos genetikai sajátossághoz kötődik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását