2024. május 3. - Tímea, Irma

Konferencia a bolognai rendszerről

A felsőoktatás képzési szerkezetét meghatározó bolognai folyamat eddigi eredményeiről és várható irányáról rendez Magyarország és Ausztria közös tanácskozást csütörtökön és pénteken 47 ország oktatási miniszterének részvételével.
2010. március 6. szombat 18:41 - HírExtra
Az MTI-hez eljuttatott program szerint a konferenciát két helyszínen, Budapesten és Bécsben tartják majd. A tanácskozás csütörtökön a magyar fővárosban kezdődik. Felszólal Hiller István magyar tárcavezető, Márius Rubiralta spanyol oktatási államtitkár és Andrulla Vasziliu oktatásért felelős uniós biztos. A résztvevők áttekintik az Európai Felsőoktatási Térség eddigi eredményeit és jövőben várható kihívásait.

A rendezvény pénteken az osztrák fővárosban folytatódik. E napon áttekintik az Európai Felsőoktatási Térség szociális összefüggéseit, míg a munkacsoportokban többi között arról ejtenek szót, milyen szerepet tölt be a felsőoktatás a globális, tudásalapú társadalomban.

A konferencia a szervezők szándéka szerint meghatározza a következő évtized fejlődési irányát a bolognai folyamatban, ráirányítja a nemzetközi figyelmet Magyarországra, ami segítheti a magyar felsőoktatás modernizációját, a bolognai reformok elmélyülését is.

A tanácskozás megrendezésének lehetőségét Magyarország és Ausztria 2008-ban nyerte el. A rendezvényen 47 ország oktatási minisztere és az unió oktatásért felelős biztosa is részt vesz.

Huszonkilenc ország - közöttük Magyarország - 1999 júniusában fogadta el az összetartozó Európai Felsőoktatási Térség kialakításáról szóló bolognai nyilatkozatot, amelyben célként nevezték meg egyebek között a diplomák átlátható és összehasonlítható rendjének kialakítását; az egymásra épülő, kétciklusú oktatási rendszer bevezetését; a hallgatói mobilitást segítő egységes kreditrendszer kialakítását; a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitás segítésé, továbbá az európai együttműködés támogatását a minőségbiztosításban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását