2024. május 18. - Erik, Alexandra

Soha ennyi munkanélküli?

Meghaladta a 10 százalékot a francia aktív lakosság körében a munkanélküliségi ráta 2009 negyedik negyedévében, s ezzel elérte a tíz évvel ezelőtti rekordszintet - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból.
2010. március 4. csütörtök 21:47 - HírExtra
Eközben Nicolas Sarkozy államfő az ipari termelés 25 százalékos növelését ígérte 2015-re, amelyet részben az állami szerepvállalás megerősítésével képzel el.

A harmadik negyedévhez képest 0,5 százalékkal emelkedett a munkanélküliség az év végéig Franciaországban. Az előző év azonos időszakához képest pedig 1,8 százalékkal, amely azt jelenti: 527 ezerrel növekedett a munkanélküliek száma. Jelenleg 2,7 millió álláskereső van Franciaország európai részén, ugyanannyi mint 1999-ben, amely 9,6 százalékos rátát jelent, a tengerentúli területeket is beszámítva 10 százalékos az arány.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által alkalmazott számítások szerint készült munkanélküliségi adatok 2008-ban kezdtek ismét emelkedni az akkori 7,2 százalékos szintről, a 2006-2007-es javulás után.

A gazdasági minisztérium elismerte, hogy a múlt év végén megugrott a munkanélküliek száma, ugyanakkor jelezte: a francia munkaerőpiac az európai átlagnál jobban ellenállt a gazdasági válságnak.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint is decemberben 10 százalékos volt a francia munkanélküliség, ami megfelelt az eurózóna átlagának.

Az államfő ezzel párhuzamosan egy húsz intézkedésből álló programot jelentette be az évek óta válságban lévő francia ipar hanyatlásának megállítására.

"A nagy európai országok közül nálunk sorvadt el a leginkább az ipar" - jelentette ki Sarkozy az Eurocopter helikoptergyártó dél-franciaországi Marignane-i telepén, az ipari szektor jövőjéről rendezett több hónapos egyeztetés lezárása alkalmából tett látogatásán.

A francia bruttó hazai termékből (GDP) az ipar része 1999 óta 22 százalékkal esett vissza a 2008-as adatok szerint alig 16 százalékra, amely a brit szintnek felel meg. Németországban 30 százalékos az arány, az eurózóna átlaga pedig 22,4 százalék.

Az elnök célként jelölte meg a francia ipari termelés 25 százalékos növekedését 2015-ig, valamint az iparban dolgozók munkahelyének megtartását. Az ipari aktív lakosság az elmúlt tíz évben 15 százalékkal esett vissza Franciaországban.

A gazdasági válság hatásaként a francia iparban 200 ezer munkahely szűnt meg 2009-ben és a termelés 11,9 százalékkal esett vissza. A kormányzat a közelgő regionális választások tudatában az elmúlt hónapokban aktívan próbálta megakadályozni az üzemek felszámolását, illetve a gyártelepek külföldre telepítését; a gazdaságösztönző program részeként pedig 12 milliárd eurós hitelkeretet bocsát az ipari szektor rendelkezésére 2010-ben.

A francia állam összesen 35 milliárd eurós állami befektetéssel próbálja meg a francia gazdaság versenyképességének lemaradását behozni. Az államfő jelezte: még szeptember előtt új, rendkívüli megtakarítási programot indít a kormányzat az ipar finanszírozására.

Sarkozy az állami érdekeltségű nagyvállatokban a kormányzat szerepének megerősítését ígérte: az ipari miniszter további igazgatósági tagokat fog delegálni annak érdekében, hogy a cégek befektetési stratégiájába az államnak közvetlen beleszólása lehessen - fejtette ki az államfő.

Az elnök ismét bírálattal illette a Renault autógyárat, amiért az a gyártásának egy részét Törökországba és kelet-európai országokba telepítette át.

"Nem tudom elfogadni, hogy a magánkézben lévő nagy autógyár, a PSA Peugeot Citroen munkatársainak kétharmadát Franciaországban foglalkoztatja, a Renault dolgozóinak viszont csak egyharmada franciaországi, miközben az állam 15 százalékos tulajdonos a cégben - hangoztatta Sarkozy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását