2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Soha nem látott bélyegritkaságok Pécsett

Március 12. és 19. között rendezik meg a világritkaságokat bemutató Európa Bélyegfesztivált a baranyai megyeszékhelyen a budapesti Bélyegmúzeum és a Magyar Posta szervezésében.
2010. március 3. szerda 20:20 - HírExtra
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozathoz tartozó Rejtett kincsek elnevezésű kiállításon összesen több mint 1 milliárd forint értékű bélyegek között olyan ritkaságok is láthatóak lesznek, amelyek eddig ki sem kerültek a bélyegtrezorból, mert nem voltak meg a bemutatásukra alkalmas technikai feltételek. Bemutatják többek között a világ első bélyegét a Black Pennyt, vagy a világ legértékesebb bélyegei között nyilvántartott svájci kantonbélyegeket.

Látható lesz az első magyar eredeti bélyegterv, amely Than Mór nevéhez fűződik 1848-ból. A látogatók megismerhetik a Fordított madonnát 1923-ból, a Nagymányai tévnyomatot 1938-ból, a Mauritius újnyomatokat, a Vörös Merkúrt vagy a Nixon-ékszerbélyeget is. A tárlat részeként Pécsre kerül az 1851-ből származó hawaii misszionárius bélyeg is, amelyért a XIX. században egy bélyeggyűjtő gyilkosságot követett el, hogy megkaparintsa a ritkaságot. A nyitónap ismeretterjesztő előadásain az érdeklődők többek közt választ kaphatnak arra, hogyan működik a hőre változó színű bélyeg, milyen a csipkés vagy a lyukas bélyeg, van-e jövője ezeknek az apró műremekeknek, vagy épp hogyan lesz valakiből bélyegtervező.

Kottász Gergely, a Magyar Posta Zrt. kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta: sehol a világon nem volt még példa ilyen különleges és nagyszabású bélyegkiállításra. Az eseményre külföldi bélyegkedvelőket is várnak. A szakember kitért arra, hogy a kiállításnak helyet adó pécsi Művészetek és Irodalom Háza nagygalériájában különleges biztonsági intézkedésekre lesz szükség, így például ütésálló vitrineket helyeznek ki és folyamatos lesz a fegyveres őrzés.

A bélyegfesztiválhoz kapcsolódóan Európa Pécsre költözik címmel nyílik kiállítás az intézmény egy másik termében. A tárlaton több mint tíz ország vonultatja fel egyebek közt népművészeti, festészeti, építészeti remekeit bemutató bélyegképeit. A bélyegfesztivál teljes bevételét a fővárosi Bélyegmúzeum javára fordítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását