2024. május 3. - Tímea, Irma

Hazánk számít Szerbiára

Magyarország számít Szerbiára az egész nyugat-balkáni régió stabilizálásában, ami a magyar diplomácia fontos törekvése.
2010. március 3. szerda 11:03 - HírExtra
"Magyarország stratégiai feladatnak tartja az egész Nyugat-Balkán stabilizálását, és ez nem lehetséges Szerbia nélkül", mivel Belgrád főszerepet játszik ebben - mondta a magyar külügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Szerbia kulcsszerepet tölt be a Nyugat-Balkánon, és egyértelműen jelezte, hogy kész segíteni a térség országait gondjaik megoldásában.Magyarország maga is sokat tett azért, hogy Boszniában és a többi nyugat-balkáni országban rendeződjön a helyzet - mondta a magyar külügyminiszter.

Közölte, hogy Magyarország támogatja Szerbia törekvéseit a szervezett bűnözés letörésére.Balázs Péter megemlítette, hogy az idén magyar-szerb-horvát és magyar-szerb-görög külügyminiszteri találkozót terveznek.

A szerb külügyminiszter megismételte, hogy az EU-integráció Szerbia központi, stratégiai célja. Elmondta azt is, Belgrád kompromisszumos megoldásra törekszik Koszovó jogállásának rendezéséért.

Vuk Jeremic kijelentette, tragikus tévedés lenne összekapcsolni a koszovói kérdést és Szerbia európai uniós integrációját. Tévednek, akik azt hiszik, hogy Szerbia az Európai Uniót választaná, ha arra kényszerülne, hogy válasszon az EU és Koszovó között - mondta. Hiba lenne Szerbiát olyan választás elé állítani, ahol nincs választás - fűzte hozzá.

A magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, úgy látja, nem kell Szerbiát lehetetlen választás elé állítani, Belgrád nagyon sokat tett azért, hogy befogadják az Európai Unióba.

Koszovó két éve kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Belgrád azóta sem ismeri el egykori tartománya kiválását. Az EU-integrációért felelős szerb miniszterelnök-helyettes, Bozidar Djelic a közelmúltban megismételte, Szerbia sem közvetve, sem közvetlenül nem fogja elismerni Koszovót. Szerbia európai integrációja és Koszovó státusának a megoldása két külön folyamat - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez az EU politikája is. A huszonheteknek nincs egységes álláspontjuk Koszovóról - jegyezte meg, arra utalva, hogy öt EU-tagállam nem ismeri el független államnak az egykori szerb tartományt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását