2024. április 26. - Ervin

Hiába a botrány, hallgat a minisztérium

Azon túl, hogy felháborító, ami a Honvédelmi Minisztériumban zajlik, a kommunikáció, amit az üggyel kapcsolatban folytatnak egészen egyszerűen elfogadhatatlan. Merthogy nem mondanak semmit.
2010. március 2. kedd 17:32 - Pénzes Dávid
Csak hogy világossá tegyük: az elmúlt húsz év legnagyobb botránya zajlik a Honvédelmi Minisztériumban. Ez tény. Mégis, egészen elképesztő eltusolás zajlik minden szinten. Értjük persze, hogy ez nagyon kellemetlenül érinti az MSZP-t, hiszen a minisztérium vezetője a párt egyik legbefolyásosabb embere. Szekeres Imrének nagyon nem jön jól ez a történet. De az, hogy neki ez hogyan „jön”, sokadlagos.

Itt a honvédség magas rangú tisztjei követtek el bűncselekményt, méghozzá nem is akármilyet: meglopták az államot. Azok a tisztek, akik felesküdtek az ország védelmére, most magánvagyonukat gyarapították az ország hátrányára. Akár úgy is fogalmazhatunk: elárulták azt, amit védelmeztek. A BKV, a gyógyfürdők, vagy a MÁV kapcsán is (és még ki tudja hol) felmerültek sikkasztások, azok is mélységesen elitélendőek. De nem lehet egyenlően kezelni azt azzal, amikor egy katonatiszt lopja meg a hazáját.

Csönd


Köztévé
Érdekes, hogy a közszolgálati tévé sem igazán foglalkozik a helyzettel. A vasárnap és hétfő esti híradókban még szóba sem került az eset, ahogy a hét eseményeire reflektáló Szólás Szabadsága című műsor sem vette témái közé. (Ezzel szemben Molnár Lajos volt egészségügyi minisztert meghívták, hogy cáfolja azokat a beidegződéseket miszerint ő antipatikus.)
Erre mi történik a minisztériumban? Kis túlzással semmi. Lapítanak, mint tehénlepény a fűben. A szóvivő alig mer a kamerák elé állni, a miniszter egyáltalán nem. Ez nem demokrácia. A demokráciában ilyen helyzetben felelősségre lehet vonni az intézmény választott vezetőjét, fel lehet tenni neki kérdéseket, akár kellemetleneket is. És ha nem tud értelmesen válaszolni, akkor vonja le a konzekvenciákat és számoljon el lelkiismeretével. (Tőlünk vidámabbra lévő országokban ilyenkor nem is kérdés a tárcavezető lemondásának benyújtása. A miniszterelnök pedig eldönti, hogy elfogadja, vagy sem.)

Világos, hogy jelenleg kampány folyik, ami a politikában mindent felülír. Ám ez akkor sem lehet mentség a minisztérium szinte teljes elzárkózására. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha háború törne ki, akkor sem állnak ki nyilvánosság elé a tárca vezetői, mert kampány van?

Itt kivételesen nem a kampány és pártérdek a döntő, hanem az ország érdeke. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy területünkön nincs háború és nem is várható a közeljövőben, így a minisztérium szerepe jelenleg háttérbe szorul. (Persze ne felejtsük, Afganisztánban háború folyik, az ott zajló műveleteket a minisztériumnak kell felügyelni, koordinálni.)

Az ország érdeke pedig az, hogy minél szélesebb körű, minél világosabb tájékoztatást kapjon a minisztériumnál folyó botrány(ok)ról. Ha ez negatívan érint egy pártot, az ilyenkor mellékes.

A bizottságban talán

A HírExtra levele a HM sajtóosztályának
Szekeres Imre miniszter úr kezdeményezte a Honvédelmi Bizottság összehívását, a jelenleg folyó minisztériumi visszásságok miatt. Mivel azonban ezt Lázár János a bizottság fideszes elnöke egyelőre nem tette meg, hajlandó lenne mindazt elmondani nekünk amit ott szeretne?
Mivel e témában megkerestük Lázár Jánost is a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében szeretnénk, ha az önök részéről is reagálna valaki.
Furcsa, hogy az Országgyűlés Rendészeti Bizottsága sem igazán aktivizálta magát az ügyben, pedig a bizottság elnöke Lázár János fideszes képviselő. Sőt, a éppen a Honvédelmi Tárca közölte (legutóbb hétfőn), hogy „Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kezdeményezte az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának összehívását, hogy hallgassák meg őt, és Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt a folyamatban lévő ügyekről.” Majd kissé cinikusan azt is hozzátették: „a miniszter kezdeményezéséről napokkal ezelőtt, hivatalosan értesítette Dr. Lázár Jánost, a bizottság elnökét, azonban a kezdeményezésre mindezidáig semmilyen válasz nem érkezett.”

Magyarán szólva Szekeres Imre minden vágya, hogy elmondja a bizottságnak és ezzel együtt a nyilvánosságnak a botrányos ügyekkel kapcsolatos ismereteit és álláspontját, de a bizottság elnöke nem akarja.

Nincs válasz


A HírExtra megkereste az ügyben a minisztériumot, amiben felajánlottuk Szekeres Imrének, hogy amennyiben szeretné elmondani véleményét, mi rendelkezésére állunk és nyilvánosságra hozzuk azt. Választ nem kaptunk.

Kerestük Lázár Jánost is, aki a következőt közölte: „a Magyar Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának előzetesen 2010. március 9-re összehívott rendkívüli ülésén javaslatot teszek arra, hogy az ülésen sor kerüljön dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter meghallgatására a Honvédelmi Minisztériumnál folyamatban lévő nyomozások kapcsán.”

Talán az ülés után többet fogunk tudni, bár az már rendkívül későn lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását