2024. április 24. - György

Először hazánkban a trák kincsek

A háromezer éves bulgáriai trák királyság aranykincseinek első magyarországi bemutatója nyílik március 19-én a nagykanizsai Magyar Plakát Házban.
2010. február 28. vasárnap 14:15 - HírExtra
A Trák királyok völgye címet viselő tárlaton az aranykincsek közül az utóbbi tíz évben feltárt, páratlan értékű leletegyüttes látható, amely először tekinthető meg Bulgária határain kívül - tájékoztatta az MTI-t Kőfalvi Csilla, a kiállítás szervezője.

Az április 30-ig látogatható tárlat vidéken a debreceni Leonardo-kiállításhoz mérhető jelentőségű kulturális esemény, amelynek rangját az is jelzi, hogy a magyar állam mintegy 700 millió forintos állami garanciavállalással járult hozzá a megrendezéséhez.
A nagykanizsai kiállításon az ókorban jelentős uralkodók temetkezési helyszínéül szolgáló bulgáriai Kazanlak melletti térség királysírjainak kincseiből láthatnak mintegy félezer tárgyat a látogatók.

Kőfalvi Csilla a kiállításról korábban az MTI-nek elmondta: látható lesz például III. Szeuthész király arany halotti maszkja, életnagyságú, bronzból öntött fejszobra, valamint az ujján talált arany gyűrű. Nemesfém és cserépedényeket, amforákat, vázákat, továbbá aprólékosan megmunkált arany ékszereket, mellvérteket mutatnak be, olyan tárgyakat, amelyek főként a kultikus temetkezésekkor kerültek a halomsírokba.

A rendkívül gazdag régészeti anyagot a kazanlaki Iszkra Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteményében őrzik, Nagykanizsára pedig a Kazanlakkal meglévő több évtizedes testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően érkezik.

A nagykanizsai Magyar Plakát Ház a nyitónapon szakmai konferenciát tart, a kiállítás időtartama alatt pedig négy, országos szakmai napot is rendez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását