2024. április 27. - Zita

Sárga tengeralattjáró

40 éves a Sárga Tengeralattjáró. Természetesen nem egy vízfelszín alatt közlekedő jármű ünnepli születésnapját, hanem Beatles zenéjére alapuló rajzfilm, amelyet 1968-ban épp július 17-én mutattak be Londonban.
2008. július 17. csütörtök 16:29 - paulson
A Beatles zenés rajzfilmjének helyszíne Borsország (Pepperland), ami egy vidám, zeneszerető Paradicsom. Ezt az idilli földet fenyegeti a Kék Mufurcok hirtelen támadása, akik utálják a zenét, és megszüntetnének mindent, ami szép és jó. A Beatles tagjai a segítséget kérő Freddel (aki először Ringot veszi üldözőbe és győzi meg) tartanak a Sárga Tengeralattjárón a Borsország megmentésére induló expedícióban. A „happy endről” többek közt a Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (Bors Őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara) gondoskodik, és az elmaradhatatlan hatalmas buli.

A film rendezőjének, az 1979-ben elhunyt kanadai származású George Dunningnak a képi világa – a Beatles zenéje mellett – erősen hozzájárult ahhoz, hogy a rajzfilm hamar kultikussá nője ki magát. Talán éppen azért, mert Dunning szembe mert menni az akkor Disney által képviselt trenddel (és az akkori Hollywoodból származó produkciókkal), teljesen egyéni világot alkotva a „mesés” történetnek.

Zeneileg pedig olyan dalokat adott a világnak a Sárga Tengeralattjáró (a „címadó” számon kívül), mint az „All together now”, az „Eleanor Rigby”, a „Lucy in the Sky with Diamonds”, vagy a „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”.

Nem mellesleg a Villarealnak (spanyol focicsapat) a beceneve is a „Sárga Tengeralattjáró” (sárga mezük miatt).



 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását