2024. május 17. - Paszkál

Felére eshet az átadott új lakások száma

Felére eshet az átadott új lakások száma az idén Magyarországon az MTI által megkérdezett szakértők szerint.
2010. február 24. szerda 17:07 - HírExtra
A KSH szerdán hozta nyilvánosságra a múlt évi lakásépítési adatokat. A használatba vett 31.994 új lakás 11 százalékkal, míg a kiadott 28.400 építési engedély 35 százalékkal volt kevesebb 2009-ben, mint egy évvel korábban. Az adatokat kommentálva Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy kalkulált, hogy idén Budapesten 6 ezer, míg az országban összesen 15 ezer lakás fog felépülni. (A budapesti új lakások száma 2009-ben 10.385 volt.) Kiemelte, hogy a 2009 negyedik negyedévében kiadott építési engedélyek száma már 71 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A drasztikus csökkenést a piac általános helyzetével, a fejlesztők számának csökkenésével, valamint a szabályozási környezet romlásával magyarázta a vezérigazgató. Példaként említette a társasházi törvény módosítását, amely szerint az új épülettel szomszédos házakban élő valamennyi lakót értesíteni kell az építésről. Korábban elég volt a közös képviselőt értesíteni, így viszont jelentősen meghosszabbodik az előkészítési folyamat. Ezért képzelhető el az, hogy két év múlva hiány lesz a budapesti lakáspiacon.

Varjasné Székely Éva a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) azzal indokolta az építések előkészítésének a hiányát, hogy nincs fizetőképes vevő. Megemlítette, hogy ha évi 40 ezer lakás épül, akkor abból az államnak 360 milliárd forint bevétele származik, ebből kellene szerinte visszajuttatnia a rendszerbe.

Az új családi házak száma 15.749-ről csökkent 12.944-re a múlt évben, már pedig a készház építők ezen a piacon versenyeznek - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. A tejes könnyűszerkezetes lakásépítés 2008-ban 2.200, míg tavaly mintegy 2.000 volt. A bő tíz százalékos részarányt mindkét évben elérték, de az idei első félévben 40 százalékos csökkenéssel számolnak. A második félév már jobb lesz - tette hozzá az elnök, mivel nagyobb keresletre számol, az pedig a jobb energetikai jellemzőkkel bíró könnyűszerkezet felé tolja a piacot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását