2024. május 10. - Ármin, Pálma

MDF: egységes szabályozás kell

Az MDF szerint a szociális kártyával akkor lehet elérni pozitív változást, ha azt országosan, alkotmányos módon vezetik be, és nem elszórtan, csak bizonyos településeken.
2010. február 23. kedd 15:26 - HírExtra
Pusztai Erzsébet, az MDF pártigazgatója keddi közleményében üdvözli az ombudsman kezdeményezését, amelyben arra kéri a monoki polgármestert, hogy helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet.

Mint írja, az MDF korábban is kifejtette azt, jó megoldás lehet, ha az állami támogatás felhasználását bizonyos mértékben korlátozzák. Az ilyen fontos kérdést azonban nem szabad "átgondolatlan sufnirendeletekkel", különböző településeken eltérően szabályozni, mert akkor valóban növekedhet a rászorulók kiszolgáltatottsága, előkerülhetnek a haverok kiskereskedései, és üzletet csinálhatnak a szegények helyzetéből - teszi hozzá.

Kiemeli: az MDF az olyan szolidáris kártyát tartaná jó megoldásnak, amely az ország bármely területén, bármely boltban felhasználható, és úgy működik, mint a bankkártya. Az egységes szabályozással fel lehet venni a harcot a feketegazdaság ellen, valamint célzottabbá és igazságosabbá lehet tenni a segélyezési rendszert - írja a közleményben.
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szociális kártya bevezetéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését kérte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testületétől kedden, mert álláspontja szerint az önkormányzat a kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel közleményben közölte: Szabó Máté arra kérte a monoki képviselő-testületet, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletet.

Szepessy Zsolt monoki polgármestere minderre úgy reagált: Monok önkormányzata nem fogja visszavonni rendeletét, továbbra is fenntartja véleményét a szociális kártya szükségességéről és szorgalmazni fogja annak országos bevezetését is.

A polgármester 2009 november elején beszélt arról az MTI-nek, hogy novembertől használhatják a segélyezettek a szociális kártyát a településen. A szociális kártya bevezetése mellett 2009. október 20-án döntött Monok képviselő-testülete. A polgármester akkor elmondta: a község tíz képviselője közül hét volt jelen a voksoláson, hat képviselő igennel, egy nemmel szavazott. A monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását