2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elsőfokú készültség a Tarnán

Jelenleg mintegy 147 kilométeres hosszúságban, Heves megyében a Tarna folyó mentén van elsőfokú árvízvédelmi készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője kedden az MTI-nek.
2010. február 23. kedd 15:20 - HírExtra
A hűvösebb időben a Tarnán levonuló árhullám vízutánpótlása ütemesen csökkent, ennek köszönhetően kedd estére Tarnaméra térségében is az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szint alá csökkenhet a vízállás - mondta Csont Csaba. A folyón a másodfokú árvízvédelmi készültség mérséklésére reggel 8 órától nyílt lehetőség a vízszint folyamatos apadása miatt.

A Sajón és a Hernádon levonulóban van az árhullám, mindössze a Sajó alsó szakaszán tapasztalható áradás, amely a Tisza árhullámának hatására a következő napokban is folytatódni fog. A Bodrogon további lassú áradás várható. A hét közepére kialakuló tetőzések 40-60 centiméterrel maradnak el az elsőfokú készültségi szintektől - ismertette.

A Tisza Vásárosnaménynál 584 centis vízállással kedden, a reggeli órákban tetőzött, Tokajnál várhatóan csütörtökön lesz a tetőzés, 600 centiméteres vízszintre számítanak (az elsőfok 650 centiméter). Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében az elsőfokú (500 centiméter) készültségi szinthez közeli, de azt valószínűleg el nem érő vízszintek alakulnak ki.

A szakember szerint, mivel a következő napokban viszonylag enyhe és mérsékelten csapadékos időjárás várható, a vízfolyások felső szakaszain - főképp a hét második felében - lehetnek újabb vízszintemelkedések, de készültségi szintet meghaladó árhullám kialakulása egyelőre nem valószínű.

Az olvadás és a csapadék hatására a vízszintek viszonylag magasak maradnak, illetve az árhullámokat követő apadás lassul. Az igazgatóság működési területén a folyók gyakorlatilag jégmentesek, ennek köszönhetően a jeges árvízvédekezés elleni elsőfokú készültséget hétfőn megszüntették - jegyezte meg Csont Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását