2024. május 18. - Erik, Alexandra

20-25 milliárd eurós mentőcsomag Görögországnak

Az euróövezet tagállamai 20-25 milliárd eurós hitelcsomagot nyújtanának a súlyos gazdasági és pénzügyi válságba került Görögországnak - közölte a Der Spiegel című német hírmagazin szombaton internetes oldalán.
2010. február 20. szombat 15:58 - HírExtra
A német pénzügyminisztérium által meg nem erősített jelentés szerint minden ország annak arányában járulna hozzá a mentőcsomaghoz, amilyen arányban részesedik az Európai Központi Bank alaptőkéjében. Németországra eszerint 20 százalék, vagyis 4-5 milliárd euró jutna. A Spiegel szerint a pénzügyminisztérium első megközelítésben egy ekkora hitelcsomagot fontolgat.

A berlini pénzügyminisztérium szóvivője elzárkózott az információ kommentálásától. "A minisztérium belső dokumentumairól semmit sem tudok mondani" - jelentette ki, nem erősítve meg, hogy egy ilyen anyag egyáltalán létezik. "Továbbra is az a helyzet, hogy Görögországnak március közepéig elő kell terjesztenie, hogyan akar visszatérni a konszolidáció ösvényére. Ezt követően lesz döntés" - nyomatékosította a szóvivő.

Az euróövezet országainak állam- és kormányfői az elmúlt héten tartott csúcstalálkozójukon elvi támogatást ígértek Görögországnak, de semmilyen konkrét segítségről nem tettek említést. A Görögország fizetőképességét érintő gondok hetek óta megterhelik a közös valutát.

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök a német hetilapnak nyilatkozva az Európai Uniót is felelőssé tette azért, hogy Görögország éveken át meghamisított számokkal és adatokkal kozmetikázta államháztartási deficitjét. Mint mondta, az EU-nak szigorúbban kellett volna ellenőriznie, hogy országa betartja-e a stabilitási egyezményt és az előírt deficitkorlátozásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását