2024. május 28. - Emil, Csanád

Szerbia tovább tárgyalna Koszovóról

Szerbia mindent elkövet azért, hogy folytatódjanak a tárgyalások Koszovó státusáról - jelentette ki Vuk Jeremic külügyminiszter.
2010. február 17. szerda 11:08 - HírExtra
A Danas című belgrádi újságnak nyilatkozó politikus szerint országa a Koszovó megtartásáért indított diplomáciai küzdelmével megőrizte a nyugat-balkáni térség békéjét és stabilitását, és jelentős haladást ért el a hágai Nemzetközi Bíróságon, és sikerült lefékeznie a függetlenségét két évvel ezelőtt kikiáltó volt tartomány nemzetközi elismerésének folyamatát.

Szerbiától két évvel ezelőtt erőszakkal, a világ több vezető hatalmának közreműködésével elvették a területe 15 százalékát. Az ország súlyos gazdasági helyzetben volt, és lelassult európai integrációja. Akkor a kitartó és energikus diplomáciai küzdelem mellett döntöttünk, amellyel precedenst teremtettünk Európának ezen a részén - fogalmazott Vuk Jeremic.

A külügyminiszter szerint sikerült elérni, hogy a súlyos nyomás ellenére is kicsi Koszovó nemzetközi elismertsége, s most a világ országainak többsége azt várja, hogy milyen álláspontot alakít ki a hágai Nemzetközi Bíróság Koszovó függetlenségéről, arról, hogy annak kikiáltása a nemzetközi jog megsértése-e, vagy sem.

Vuk Jeremic hangsúlyozta, hogy Koszovó kérdése és Szerbia európai integrációja nem függ össze. Úgy ítélte meg, hogy 2009. különösen sikeres év volt az európai integráció, az EU-hoz közeledés szempontjából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását