2024. április 29. - Péter

Tutanhamon "családi titkai"

Az egyiptológia szakértői izgatottan várják a Tutanhamon fáraó múmiáján elvégzett DNS-vizsgálat eredményét, amelyet szerdán tesznek közzé: van, aki tudományos és történelmi áttörést vár a bejelentéstől, mások a kutatás határait és nehézségeit hangsúlyozzák.
2010. február 16. kedd 10:30 - HírExtra
Záhi Havvász egyiptomi régészeti vezető reményét fejezte ki, hogy fény derülhet a több mint 3000 éve uralkodott gyermekfáraó "családi titkaira". Tutanhamon pontos rokoni kapcsolatait ugyanis mindmáig rejtély övezi. A Luxorban dolgozó Raymond Johnson amerikai archeológus úgy nyilatkozott, hogy türelmetlenül várja a bejelentéseket, "mivel az ilyen vizsgálatok más esetekben igen hasznosnak bizonyultak a genetikai kapcsolatok felderítéséhez".

Alain Zivi francia régész, aki a Kairó közelében lévő francia régészeti missziót vezeti, szintén tele van várakozással. "Az eredmény fényében kiléphetünk az olyan feltevések zárt teréből, amelyek csak bonyolultabbá teszik a problémát, kimozdulhatunk az egyiptológusok egyiptológiájának szűk világából" - mondta a kutató.
A DNS-vizsgálatok döntő elemet szolgáltattak XVII. Lajos francia trónörökösnek, a francia forradalomban lefejezett XVI. Lajos fiának, illetve a bolsevik forradalomban kivégzett cári család tagjainak azonosításában.

Noha Tutanhamon fáraó mumifikált tetemét azonosították és a múmia viszonylag jó állapotban van, akadnak szakértők, akik kétségesnek tartják a módszer hatékonyságát több ezer éves emberi maradványok esetében.

Az első gond az, hogy nem tudni, milyen állapotban maradtak fenn az örökítőanyagot tartalmazó DNS-elemek a tetemben, amelynek bebalzsamozásán több tucat ember dolgozott sokféle anyag felhasználásával, nem beszélve arról, hogy az ásatások során esetleg újabb manipulációk történhettek. Michel Wuttmann, a Kairóban működő Institut Francais d'Archéologie Orientale (IFAO) munkatársa szerint "a legnagyobb probléma az, hogy miként lehet szert tenni megbízható DNS-re ilyen régi maradványokból".

Megrongálódhatott például azoknak a múmiáknak a DNS-e, amelyeket korábban Röntgen-sugárral vizsgáltak. II. Ramszesz múmiáját kobaltágyúval kezelték, hogy elpusztítsák a benne megtelepedett gombákat - az eljárás bizonyosan sokat ártott a nagy fáraó DNS-ének. A tudós mégis bízik abban, hogy a technológia segítheti a Tutanhamon-kutatást.

Abdel Halim Nuredin, az egyiptomi régészeti hatóság korábbi vezetője, a kairói egyetem tanára kijelentette: a maga részéről nem adhat határozott választ arra, hogy 3500 éves múmiák esetében a DNS-vizsgálat hozhat-e igazi eredményeket. "A régészetben a DNS-vizsgálatok nem elegendőek. Más bizonyítékokra is szükség lesz ahhoz, hogy bizonyosra vehessük Tutanhamon genealógiáját" - hangsúlyozta a professzor.
A DNS-összehasonlítást az is nehezíti a szakértők szerint, hogy a fáraó lehetséges szüleinek tekintett múmiák teljes azonosítása sem történt még meg - sem az apa, sem az anya esetében.

Marc Gabalde, a dél-franciaországi Montpellier III egyetem tanára, aki ennek a korszaknak a specialistája, úgy véli, hogy "a probléma a Tutanhamon származásával kapcsolatos történelmi hipotézisekkel és az egyes múmiák identitásához fűződő bizonytalansággal" függ össze.

A történészek többsége azt tartja, hogy Ahneton (Amenhotep IV) fia volt, 9 éves korában került a trónra és egy évtizedes uralkodás után halt meg. Ahneton egyistenhitet vezetett be az ókori Egyiptomban, halála után viszont Tutanhamon idején visszaállították a többistenhitet.

Mások szerint Ahneton elődje, Amenhotep III volt az apa, de további "jelöltek" is akadnak. Sokan vélik úgy, hogy Tutanhamon anyja Ahneton felesége, Nofertiti volt, míg mások szerint Kia, Ahneton másodfelesége hozta a világra. Ahogy az sem kizárt, hogy Maja volt az anya - akit hol a gyermekfáraó dajkájának, hol pedig régensének tekintenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását