2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tartható lesz a hiánycél?

A pénzügyminisztérium továbbra is bízik abban, hogy az államháztartás EU-norma szerint számított, azaz eredményszemléletű hiánya tavaly "gyakorlatilag a hazai össztermék (GDP) 3,9 százaléka körül" volt.
2010. február 16. kedd 20:13 - HírExtra
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közölt, előzetes adatai szerint a pénzügyi számlák alapján az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009-ben a GDP 4,4 százalékára nőtt a 2008-as 3,7 százalékról.

"Az előzetes, és később még többször módosítandó MNB-statisztika egyes tételekben, főként a központi bankhoz kapcsolódó elszámolásban, eltér az EU előírások szerinti államháztartási hiány számbavételénél alkalmazott módszertantól. Ha ezekkel korrigáljuk az MNB statisztikáját, akkor gyakorlatilag 3,9 százalék körüli értéket kapunk" - mondta a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke, Pichler Ferenc kedden az MTI-nek.

Az Európai Bizottság már a január végi felülvizsgálatkor megállapította: "A 3,9 százalékos cél minden bizonnyal teljesült". Hétfőn pedig az uniós pénzügyi segítségnyújtás negyedik felülvizsgálata után az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn így nyilatkozott: "A takarékossági intézkedés-sorozatnak köszönhetően úgy tűnik, hogy Magyarországnak sikerült a GDP 3,9 százalékánál tartani a hiányt, a súlyos gazdasági visszaesés ellenére".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását