2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ingyen kapnak oltást a rászoruló gyerekek

Ingyen kaphatják meg a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a rászoruló 13 éves korú szegedi lányok; a bakteriális agyhártyagyulladás elleni injekció után az 1-3 éves gyerekek szüleinek sem kell fizetniük - közölte Solymos László alpolgármester hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.
2010. február 15. hétfő 13:38 - HírExtra
A nem kötelező védőoltásokat azoknak a gyermekeknek a szülei igényelhetik majd, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón.

Szegeden jelenleg 120 olyan tizenhárom esztendős lány van, aki jogosult lesz az ingyenes HPV elleni oltásra, és mintegy 280 kisfiú és kislány, aki megkaphatja agyhártyagyulladás elleni injekciót – közölte az alpolgármester.

Az önkormányzat ez évi költségvetésében 10 millió forintos keretösszeget különít el az oltóanyagok vásárlására. A vakcinák szállítóit közbeszerzési eljárás keretében választják ki, a védőoltásokat a Szegedi Tudományegyetem orvosai adják majd be - tette hozzá az alpolgármester.

Ványai Éva (MDF), a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, a baktériumfertőzés kiváltotta agyhártyagyulladás, a meningitisz az 1-3 éves gyerekek között okozza a legsúlyosabb tüneteket: a hányással és hasmenéssel járó megbetegedés mellett súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A méhnyakrák pedig - az emlőrák után - a 44 év alatti nők második leggyakoribb ráktípusa az Európai Unióban, évente mintegy 33 ezer eset, és 15 ezer halálozás fordul elő. Magyarországon évente mintegy ötszáz nő hal bele e betegségbe és ezerkétszáz új esetet fedeznek föl – közölte a szakember.

A HPV-vakcina érdemben csökkenti a megbetegedés kockázatát, de a beoltottaknak továbbra is rendszeresen részt kell venniük megfelelő rákszűrésen – tette hozzá Ványai Éva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

biztosuj
2010. március 2. 14:50
Egyetértek, ezzel a "gesztussal" legalább érzékeltetik az emberekkel, hogy mennyire fontos ezeknek a védőoltásoknak a felvétele.
redina24
2010. március 2. 12:05
Mindenesetre tényleg jó példa, azt nem tartom valószínűnek hogy sokan követni fogják a példáját, de ha megfordul pár ember fejében hogy be kéne adatni magának már akkor megérte ez az egész.
biztosuj
2010. március 2. 10:57
Szerintem példát vehetne róla a többi város is. Hiszen tudják, hogy ahol nem kapnak ingyen ott is nagy valószínűséggel felveszik majd, mivel gyakori ez a fajta rákos betegség. Ennyivel tényleg segíthetnének!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását