2024. május 27. - Hella

EU: a görög helyzet a fókuszba került

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot támogató nyilatkozatot fogadtak el csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfői, egyúttal pedig felszólították Athént, hogy valósítsa meg az elhatározott stabilitási programot.
2010. február 11. csütörtök 18:41 - HírExtra
Valamennyi euróövezeti tagállamnak józan nemzeti politikát kell követnie, a megállapodásokon nyugvó szabályokkal összhangban, hiszen közösen viselik a felelősséget a térség gazdasági és pénzügyi stabilitásáért - figyelmeztettek nyilatkozatukban a brüsszeli EU-csúcstalálkozó résztvevői.

Támogatásukról biztosították a görög kormány erőfeszítéseit, azt az athéni kötelezettségvállalást, hogy minden szükséges lépést megtesznek - beleértve kiegészítő intézkedéseket is - a 2010-es, illetve a következő évekre szóló stabilitási program ambiciózus céljainak megvalósítása érdekében. Felszólították a görög kormányt, hogy szigorúan és határozottan hajtsa végre ezeket az intézkedéseket, és ebben az évben 4 százalékponttal csökkentse a költségvetési deficitet.

Görögország az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságával néz szembe. A 2009-es költségvetési deficitet a GDP 12,7 százalékára, az ideit 12,2 százalékra becsülik. Az eladósodottság mértékét 2009 vonatkozásában 113 százalékosra, ez év vonatkozásában pedig 124,9 százalékosra teszik. Görögország azt tűzte ki célul, hogy 2012-ben 3 százalék alá szorítja a büdzsé hiányát.

Az EU-országok vezetői felszólították a pénzügyminiszterek tanácsát, hogy február 16-i ülésükön fogadják el azokat a Görögországnak címzett ajánlásokat, amelyek az Európai Bizottság indítványain alapulnak, valamint a Görögország által bejelentett kiegészítő intézkedéseket.

Az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az ajánlások megvalósítását, kapcsolatban áll az Európai Központi Bankkal, és javasolni fogja a szükséges kiegészítő intézkedéseket, igénybe véve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakvéleményét - tették hozzá az EU-csúcs nyilatkozatának megszövegezői. Az első helyzetértékelés márciusban várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását