2024. április 26. - Ervin

Kezdődik a fesztivál

A jövő csütörtökön kezdődő Ráday Kultucca számos szórakoztató, kulturális programmal, kiállítással, vásárral, színházi előadással, valamint komoly- és könnyűzenei koncerttel várja a látogatókat egészen október 5-ig.
2008. április 2. szerda 14:30 - Hírextra

Virág Zsuzsanna, a kulturális rendezvény programigazgatója az eseménysorozatot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy április 10. és 13. között az Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál keretében költői, zenés, illetve felolvasóesteken, beszélgetéseken, kiállításokon, könyvbemutatókon, színházi előadásokon, valamint templomi koncerteken vehetnek részt a látogatók.
A Europoetica programjain a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre, mint például Budapest kulturális jövője vagy a béke. A költészet mellett más művészeti ágak képviselői is részt vesznek a rendezvényen, többek között kerámia- és festőművészek. A rendezvényt délszláv irodalmi találka és az Iowai Nemzetközi Íróprogram is színesíti.

A május 16-tól 18-ig tartó Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválon kortárs irodalmi műveket mutatnak be, ipar- és képzőművészek alkotásait állítják ki, valamint zenészek és színészek lépnek fel - folytatta a programigazgató.

A rendezvényről szóló ismertető szerint a Plein-Art nem kizárólag a magyar kortárs művészetről ad átfogó képet, hiszen 2004-től egy-egy meghívott ország mai kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A fesztivál idei vendége Kína lesz.

A programigazgató tájékoztatása szerint a június 6-án kezdődő Református Zenei Fesztivált követően június 13-tól július 7-ig rendezik meg a Ferencvárosi Fesztivált, majd augusztus 29-től 31-ig a Bárka Kikötő hozza el a Művészetek Völgye hangulatát a Ráday Kultuccába.

Megemlítette azt is, hogy szeptember 17-től 21-ig a MOL Jazz Fesztivál várja látogatóit a Ferencvárosban a Közraktáraknál lévő nagysátorban, a Nehru-partnál horgonyzó dzsesszhajón, valamint a Művészetek Palotájában.

Virág Zsuzsanna szólt arról is, hogy a Roma Fesztivál keretében szeptember 19-től három napon át a kerület roma közösségei kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák kulturális értékeiket.
A Ráday Kultucca záróeseménye az október 3-tól 5-ig tartó Ferenc Napi Búcsú lesz. A néphagyományt őrző ünnepi vigasság fergeteges hangulatát vásárok, kézművesek, koncertek, néptáncbemutatók, vetélkedők garantálják, de a vendégek kóstolhatnak hamisítatlan királyi csemegéket és gasztronómiai különlegességeket is.

Gabriele Gauler, a Ráday utcában található Goethe Intézet igazgatója arról számolt be, hogy az intézet a németül tanuló diákoknak Schiller és a rap címmel nemzetközi versenyt ír ki várhatóan április 7-én. A magyar mellett lengyel, litván, cseh és szlovák részvétellel megrendezendő projekt célja, hogy a fiatalok megtanulják: lehet a rap technikáit a német klasszika íróinak, Goethének és Schillernek a szövegeivel kombinálni.

A két magyar győztes 2009 elején Németországba utazhat, ahol egy professzionális stúdióban a többi ország kiválasztottaival közösen egy CD-t készítenek - tette hozzá az igazgató.

Kitért arra is, hogy az intézet a divatszakmai tapasztalatcserét is intenzívvé szeretné tenni, ezért hirdetik meg áprilisban a Create Europe projektet.

Gabriele Gauler közölte azt is, hogy a 22 országot átfogó Alter Ego Projektre áprilistól júliusig egy páros portréval lehet jelentkezni. A portré elkészítéséhez egy olyan személyt kell kiválasztani, aki a pályázó szűkebb környezetében él, sok tekintetben hasonlít hozzá, ugyanakkor számos vonatkozásban különbözik is tőle. A pályaművet művészi formába - videó, fotó, zene, szöveg - kell önteni.

Nagy Márta, a Goethe Intézet kulturális szakreferense arról beszélt, hogy április 29-től május végéig új közvilágítással örvendezteti meg az intézet a Ráday utcába látogatókat: a Bakáts tér és a Boráros tér közti szakaszon utcai világításként cilinderekben helyezik el a lakóktól kölcsönkért világítótesteket, például csillárokat és más mennyezeti lámpákat, új fényviszonyokat teremtve. A köztéri installációt Mischa Kuball tervezte - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón írta alá Gabriele Gauler és Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester a Goethe Intézet és a Ferencváros közötti oktatási és kulturális keretszerződést is.

Gabriele Gauler ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy egy Oktatási, Kulturális- és Sportiroda létrehozásával szeretnék egymás munkáját segíteni, oktatási és kulturális területeken együttműködni. Ugyanakkor hozzátette: a konkrét tartalmakat a jövőben tisztázzák.

Gegesy Ferenc a távirati iroda kérdésére elmondta, az önkormányzat az együttműködés keretében egyéb programok mellett szeretné, ha a kerület egy iskolájának németországi testvérintézményt találnának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását