2024. április 23. - Béla

Martonyi a magyar választásokról tárgyalt

A magyarországi választások témájában is folytatott megbeszéléseket az utóbbi napokban Washingtonban Martonyi János volt külügyminiszter, aki erről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.
2010. február 4. csütörtök 23:31 - HírExtra
A politikus az amerikai kongresszus meghívására érkezett az úgynevezett nemzeti imareggelire, amelyre több ezer politikai, gazdasági, egyházi, diplomáciai és egyéb vezetőt hívtak meg a világ minden részéről. Az eseménynek idén még két magyar vendége volt: Demján Sándor vállalkozó és Szombati Béla nagykövet. Martonyi János úgy tudja, Orbán Viktort is meghívták az eseményre, de a Fidesz elnöke "egy más fontos program" miatt nem tudott eljönni.

A volt külügyminiszter először vett részt a több mint 50 éve minden februárban megrendezett washingtoni imareggelin, amelyet rendkívüli élménynek nevezett. Azt mondta, nagyszerű volt a hangulat, remek beszédek hangzottak el, az egész rendezvény szelleme, üzenete "értelmemhez és szívemhez is szólt".

Martonyi János az utóbbi két napban tárgyalásokat folytatott az amerikai külügyminisztériumban is, ahol a legkülönbözőbb témákat érintették, globális és a két országot érintő ügyeket egyaránt.

Szombati Béla nagykövet elmondta az MTI-nek: az alapvetően keresztény indíttatású imareggeli nem csak a vallások "összehozásáról" szól. Az imák által keretbe foglalt esemény célja összeültetni a különböző fajok, nemzetek, vallások és politikai krédók képviselőit, és kifejezni, hogy az emberek a bennük levő közös hit alapján képesek közös célok érdekében munkálkodni.

Az eseményen közvetlen politikai beszédek általában nem hangzanak el, elsősorban vallásról és hitről esik szó, a szónokok megosztják egymással lélekemelő élményeiket. A záróbeszédet tartó Barack Obama elnök azonban ha nem is pártpolitikai, de politikai üzenetet mondott, amikor reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban kétpárti, vagyis a két nagy párt egyetértésén alapuló politizálással meg lehet oldani fontos kérdéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását