2024. április 18. - Andrea, Ilma

Obama nem törődik az európai szövetséggel?

Barack Obama törődik a legkevésbé a közelmúlt amerikai elnökei közül az Egyesült Államok és Európa szövetségével.
2010. február 4. csütörtök 23:52 - HírExtra
A Nagy-Britanniával kialakított "különleges viszony", valamint a közép-európai szövetségesekhez fűződő szoros kapcsolatok továbbra is fontosak Amerika biztonságához, de az újság szerint ezek "az EU-tól függetlenül is ápolhatók".

A The Wall Street Journal szerint José Luis Rodríguez Zapatero, az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország kormányfője nemcsak meglepődött, hanem zavarba jött, sőt, sértve érezte magát amiatt, hogy Obama lemondta a spanyol utat. Az újság szerint Európa újabb diplomáciai lekezeléseként értelmezhető, hogy a Fehér Ház egy újságnak kiszivárogtatva hozta hétfőn nyilvánosságra Obama szándékát. "A Fehér Házban vagy a külügyminisztériumban ügyesebben is megoldhatták volna a kérdést, minthogy egy lapnak kiszivárogtatják" - írta az újság.

Mint az utóbbi napokban kiderült, lesújtónak és durva arculcsapásnak tartják az EU-ban, hogy Obama visszautasította részvételét az amerikai és európai vezetők találkozóján. Nagyon valószínű, hogy emiatt a második félévre halasztják az Európai Unió és az Egyesült Államok idei csúcstalálkozóját.

Elemzők rámutattak: bár hivatalosan időegyeztetési problémák gátolják a májusi csúcstalálkozó megtartását, voltaképpen kezd egyre inkább egyértelművé válni: Obama immár nem az európaiakat részesíti előnyben külpolitikai irányvonala főcsapásának meghatározásakor, hanem az ázsiai és a csendes-óceáni országokkal való kapcsolatépítésre helyezi a fő hangsúlyt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását