2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fidesz: újra itt a három T fogalma?

A szocialista kormány a kultúrát nem tiltja, már tűri, de nem támogatja - mondta Halász János, a Fidesz kulturális kabinetjének vezetője, Debrecen alpolgármestere csütörtökön Veszprémben.
2010. február 4. csütörtök 19:40 - HírExtra
A vidéki kulturális intézményrendszer támogatása állami feladat is - tette hozzá sajtótájékoztatón az ellenzéki politikus, aki pártja 12 tagú kulturális küldöttségével érkezett csütörtökön a bakonyi megyeszékhelyre. Mint mondta, Veszprémet azért kereste fel a Fidesz kulturális munkacsoportja, mert a városnak igazán értékesek a kulturális hagyományai.

Halász János megjegyezte, nagyon fontos látni azt is, hogy a fővároson kívül milyen kulturális fejlesztések vannak az országban.

A Fidesz politikusa szerint míg 2002-ben az állam még 60 százalékban járult hozzá a vidéki kulturális intézményrendszer fenntartásához, s az önkormányzatoknak 40 százalékot kellett mellé tenniük, addig mára az állami támogatás 30 százalékra csökkent.

Az elmúlt években sok milliárd forinttal csökkent a vidéki közművelődési intézményhálózatra szánt központi támogatás - mondta Halász János, rámutatva: minden évben csökkentették a központi költségvetésben a kultúrára jutó összeget, s bár a Fidesz-frakció mindig módosító indítványt nyújtott be ez ellen, "minden évben leszavazták a szocialista képviselők".

Idén körülbelül hárommilliárd forinttal kevesebb pénzt kap a vidéki kultúra, mint az előző évben - közölte Halász János, megjegyezve, hogy ez legalább 10 megyei múzeum éves költségvetését teszi ki. A Fidesz kulturális kabinetjének vezetője szerint sokszor "az önkormányzatok erőn felüli áldozatvállalásának köszönhető, hogy a magyar kulturális intézményhálózat még áll".

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt nyolc évben, de leginkább az utóbbi négyben több szakpolitika "csődöt mondott" a kormányzati politika részeként. Ugyanakkor az "önkormányzatok által megjelenítve helyben sikeres lehet" - tette hozzá. Kiemelte, ismertek vidéki vállalkozásélénkítő programok, helyi adócsökkentések, de a kulturális politikában is lehet tapasztalni hasonló helyi kezdeményezéseket.

A Fidesz által vezetett önkormányzatokban sikeres modelleket valósítanak meg - jelentette ki Navracsics Tibor, példának állítva Debrecen kulturális fejlesztéseit, gazdag kulturális életét. A vezető ellenzéki politikus szerint ha a Fidesz alakíthat kormányt, a párt kulturális kabinetjének az önkormányzatoknál szerzett tapasztalatait a polgári kormányzati politikában is hasznosítani fogják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását