2024. április 28. - Valéria

A cigányság felemelkedésének útja az iskola

A cigányság felemelkedésének útja nem az asszimiláció, hanem az iskola - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken Budapesten.
2008. április 11. péntek 13:23 - Hírextra
Az államfő a Lakatos Menyhért író emlékére rendezett II. Országos Cigány Értelmiségiek Tanácskozásán azt mondta, az iskola nemcsak a cigányság, hanem az egész magyar társadalom felemelkedésének útja.

"Az elkülönülő oktatás eleve szegregációnak bélyegzése, szembeállítása az integrált osztályokkal, és valamelyik megoldás kizárólagosságának hirdetése a politikai fegyvertár része lett" - jelentette ki a köztársasági elnök.

Sólyom László a konferencia megnyitójában hangsúlyozta: a cigány értelmiség feladata a nemzeti identitás és önkép kidolgozása. Elmondása szerint ide tartozik a közös történelem megalkotása, továbbá a saját művészet nemzeti művészetként való elismertetése. Az államfő úgy látja, a cigány értelmiségnek nem szabad eszközzé válni, meg kell érteni, hogy cigányoknak és magyaroknak kölcsönös a felelőssége.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy mivel a cigányság beilleszkedése kölcsönös felelősséget és kötelességeket feltételez, a cigány értelmiségnek különös felelőssége ezt tudatosítani és képviselni a cigányság körében.

"Ebben a köztársasági elnök önök mellett áll" - mondta a tanácskozás résztvevőinek Sólyom László.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a romakonferencia bevezetőjében úgy fogalmazott: Magyarországnak szüksége van a jó munkaerőre, a cigányságra. Az MTA elnöke emlékeztetett arra, hogy az akadémia 2005-ben ösztöndíjat alapított a romák számára a tudományos fokozat megszerzésére.

Ezzel is összefüggésben Vizi E. Szilveszter a konferencián azt mondta, reméli, lesz olyan tagja az akadémiának, aki cigány és vállalja is cigányságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását