2024. május 4. - Mónika, Flórián

A családi veszekedések veszélyeztetik a gyermekkort

Az állandó családi perpatvarok az igazi felelősei a gyermekkori boldogtalanságnak, derült ki a brit Gyermekvédő Szövetség (Children's Society) felméréséből.
2010. január 28. csütörtök 07:23 - HírExtra
Még a különböző családi szerkezetek sem viselik meg annyira a gyerekeket, mint a családon belüli veszekedések, derült ki a brit jótékonysági szervezet felméréséből, amelyet Angliában hétezer gyermek bevonásával készítettek. A kutatás célja annak kiderítése volt, hogy a 10 és 15 éves kor közötti gyerekeknek milyen tapasztalatai vannak a boldogságról és boldogtalanságról, és hol helyeznék el saját érzelmeiket egy nullától tízig terjedő skálán. Az eredmények szerint a gyerekek 7 százaléka "határozottan" boldogtalan. Ez pedig egy 1,8 milliós gyerekseregre kivetítve, összesen 140 ezer nagyon boldogtalan fiatalt jelent ebben a korosztályban, írja a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).

A tanulmányból kiderül, hogy míg a boldog és összetartó család nagyon fontos tényezője a gyerekeknél a boldogság érzetének, addig a veszekedéstől hangos családi közeg boldogtalanná teszi őket. Ugyanakkor a családi szerkezet, például az egyszülős háztartás, csak enyhén befolyásolja a gyerekek érzelmeit, és mindössze két százalékuknak okoz kellemetlenséget. Ám a szülők különválása, illetve a gyerekek és a szülők együttélésében bekövetkezett változások komolyan befolyásolják a boldogságukat, lecsökkentve azt az átlagos 7,7-ről, 6,8-ra.

A gyerekek sokszor aggódnak a külsejük miatt is. A lányok például kétszer többször, mint a fiúk, sőt, utóbbiak összességében boldogabbnak mondhatók. A gyerekek arról is beszámoltak, hogy a kamaszkorban még jobban ellepi őket a boldogtalanság érzése, amelynek éppúgy oka lehet az, hogy hol laknak, mint az, hogy hova járnak iskolába. A szervezet arra szeretné felhasználni a kutatás eredményeit, hogy egy "jókedvmutató" megalkotásával mérni tudja majd a jövőbeli változtatások eredményességét.

"Ebből a tanulmányból kiderült, hogy a családi viták váltak a gyermekkori boldogtalanság legfőbb okozóivá, tehát életbevágóan fontos, hogy a családok hozzájussanak ahhoz a segítséghez és támogatáshoz, melyet a Gyermekvédő Szövetség ajánl fel a viták megoldására, illetve elkerülésére" -mondta el a szervezet vezérigazgatója, Bob Reitemeier. "Ez a kutatás arra emlékeztet bennünket, hogy szülőként milyen nagy befolyásunk van gyermekeink jólétére, és milyen fontos meghallgatnunk mindazt, amit mondanak nekünk" -tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását