2024. május 21. - Konstantin

Ombudsman: az AB helyesen járt el az ingatlanadó űgyében

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa üdvözli az Alkotmánybíróság keddi határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvény lakóingatlanok adóztatására vonatkozó részét - közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel.
2010. január 27. szerda 06:40 - HírExtra
Szabó Máté 2009 nyarán fordult az Alkotmánybírósághoz, és azzal érvelt, hogy az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény semmilyen fogódzót nem ad sem az adóalany, sem az adóhatóság számára egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének számításához, ami problémát okoz a forgalmi értéken alapuló adóalap meghatározásában - emlékeztettek a közleményben.

Ugyanakkor, mint írták, a törvény adóbírsággal és késedelmi pótlékkal rendelte volna szankcionálni azt, ha a bevallásban az adózó - akár tévedésből is - a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 százaléknál nagyobb eltéréssel adja meg.

Az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét - tartalmazta az ombudsman alkotmánybírósági beadványa.

A hivatal kitért arra: az ombudsman emellett kifogásolta, hogy a törvény szövege többféleképpen értelmezhető előírásokat tartalmazott, a mentesség megállapításánál pedig kizárólag az ingatlan értékét vette figyelembe, a tulajdonosok számát nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását