2024. április 29. - Péter

Lemond az elnök, ha alulmarad

Kész lemondani az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) elnöki tisztségéről Gulyás József, ha a testület következő ülésén kisebbségben marad a párt tisztújítását sürgető véleményével - közölte a politikus az MTI-vel szerdán.
2008. március 19. szerda 13:27 - Hírextra

A képviselő a távirati irodának nyilatkozva fenntartotta azt a véleményét, hogy minél hamarabb meg kell tartani a párt tisztújító közgyűlését. Indoklásként hozzátette: a múlt hét pénteki ügyvivő testületi ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy a tavalyi küldöttgyűlésen a tisztségviselő választás kimenetelét befolyásoló szabálytalanságok történtek. Mint mondta, ő úgy véli, hogy ezek után az SZDSZ vezetésének nem nagyon lehet más választása, mint hogy minél gyorsabban összehívja a küldöttgyűlést, ahol újra választják a tisztségviselőket.

Az OT elnöke szerint különös figyelmet kell fordítani arra, hogy tiszta, szabályozott és rendezett körülmények között történjen a választás, és a korábbinál sokkal jobban kell ellenőrizni a küldöttálltás folyamatát is. Ezt egészítette ki azzal: nem zárható ki, hogy az Országos Tanács következő - várhatóan április 5-i - ülésén kisebbségben marad a tisztújító küldöttgyűlés összehívását sürgető véleményével, de akkor levonja a konzekvenciákat és lemond elnöki megbízatásáról. Hozzátette, hogy ebben az esetben olyan elnököt kell a helyére választani, aki egy ilyen súlyú ügyben nem marad kisebbségben az álláspontjával.

A párt Veszprém megyei választmányának elnöke és az Országos Tanács tagja, Tihanyi László szerdán olyan közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben bírálja, hogy Fodor Gábor párton belüli támogatói, különösen Gulyás József és Bőhm András többször is arról nyilatkozott, hogy "hogy rendkívüli küldöttgyűlést és megismételt elnökválasztást kell tartani a Szabad Demokraták Szövetségében".

A megyei elnök kiemelte, hogy az Országos Ügyvivő Testület, úgy határozott, a vizsgálatot lezárja, és a Jüttner-jelentést, illetve az Ügyvivő Testület állásfoglalását az Országos Tanács elé terjeszti. Tihanyi László arra szólít fel, hogy várják meg a jelentést.

Véleménye szerint ugyanis azok, akik el akarják kendőzni a vizsgálat eredményét, miközben azonnali tisztújításért kiáltanak, a csalók, és a csalásra biztatók forgatókönyvét hajtják végre.
Tihanyi László azzal a kéréssel fordul a Szabad Demokraták Szövetségének valamennyi tisztségviselőjéhez és a párt tagságához, hogy "a párton belül kialakult hatalmi harcnak ettől a nagyon kártékony formájától határolódjon el és akár aláírásával is tiltakozzon ez ellen."
Gulyás József erre az MTI-nek úgy reagált, hogy szerinte az nem a hatalmi harc része, ha ő, más vezető liberális politikus a "roppant kártékony botrányos ügy" mielőbbi lezárását szorgalmazza. Mint mondta, a történtek már így is eleget ártottak a pártnak.

Az SZDSZ vezető testületeinek ezért minél előbb döntést kell hoznia. Az OT elnöke szerint Tihanyi Lászlónak szelektív a memóriája, amikor arról beszél, hogy csak Fodor Gábor hívei akarnak rendkívüli küldöttgyűlést és tisztújítást összehívni. Emlékeztetett rá, hogy korábban Kóka János pártelnök és Gusztos Péter ügyvivő is arról beszélt, hogy ha bebizonyosodik, hogy tisztújítás kimenetelét befolyásoló szabálytalanságok történtek a tavalyi tisztújításon, akkor új választást kell kiírni. Hozzátette, múlt héten Jüttner jelentés ismeretében Eörsi Mátyás is arról beszélt, hogy elkerülhetetlen a tisztújítás az SZDSZ-ben.

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV egyik februári műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. Később a Boon nevű honlapnak nyilatkozva Köteles Péter miskolci vállalkozó azt mondta, ő volt az, aki a Hír TV-t arról informálta, hogy egyesek manipulálták a Szabad Demokraták Szövetsége tavalyi elnökválasztását. A férfi a televíziónak arról is beszélt, hogy négy-öt jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak, mégpedig előre megbeszélt módon Kóka Jánosra.

Jüttner Csaba múlt hét pénteken ismertette a vizsgálat eredményét az SZDSZ ügyvivői testületével. Az ötórás ülést követő sajtótájékoztatóján a megyei elnök kérdésekre nem válaszolt, csak annyit közölt, hogy történtek szabálytalanságok az SZDSZ tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén, de az ezzel foglalkozó vizsgálat nem talált olyan adatot, hogy jelen nem lévő négy küldött helyett ténylegesen szavaztak volna. Az SZDSZ hétfőn átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a Jüttner-bizottság jelentését, amely a párt 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtekkel kapcsolatban lefolytatott vizsgálat eredményeit tartalmazza.

A liberális párt MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az szerepel, hogy Kóka János az ügyvivői testület következő ülésére ismételten meghívta Jüttner Csabát. Az SZDSZ elnöke azt várja, hogy az ügyvivői testület üléséig készüljön el a vizsgálati anyag kiegészítése, s így lehetővé váljon a 2007-es küldöttgyűlésen történtek feltárása és a felelősség megállapítása.

Az esetre Fodor Gábor is reagált, aki tavaly alulmaradt Kóka Jánossal szemben az elnökválasztáson. Ha történtek szabálytalanságok, és ezek a szabálytalanságok befolyásolhatták a végeredményt, akkor tisztújításnak kell lennie, de a vizsgálatok még nem zárultak le - mondta a környezetvédelmi miniszter vasárnap este az ATV Pont7 című műsorában.

A miniszter azt is közölte, ha erre szükség lesz, "nem ijedek meg semmilyen kihívástól, eddig sem ijedtem meg, ezután sem fogok." Hozzátette: ha ilyen döntés születik, vagy ha a szükség úgy hozza, természetesen áll a kihívás elé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását