2024. június 18. - Arnold, Levente

Lehetséges a kétharmados Fidesz-KDNP többség

A potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesz-KDNP szövetség kilenc fős többséggel megszerezhetné a kétharmados többséget az Országgyűlésben egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson - derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
2010. január 27. szerda 17:00 - HírExtra
A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll.

A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék - olvasható.

A Nézőpont Intézet a potenciális szavazótáborok alapján modellezte a rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés összetételét. A számításhoz - mint írták - néhány módszertani egyszerűsítéssel kellett élniük: a választást minden választókerületben érvényesnek tekintették, a második fordulóban azzal számoltak, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje indul, végül az európai parlamenti választások helyi és országos eredményei közti arányt változatlannak tekintették 2010-ben is.

Így a potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesznek 267, az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek 19 képviselője lenne egy "most vasárnapi" választás esetén a parlamentben. Összességében tehát a Fidesz–KDNP szövetség megszerezhetné a kétharmados többséget - olvasható.

A felmérés szerint a magyar választók közül tízből négyen (41 százalék) Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek, így a Fidesz elnöke november óta őrzi "utcahossznyi előnyét" a többi jelölttel szemben. A második helyezett továbbra is Bokros Lajos (15 százalék). Mesterházy Attila (MSZP) kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén (7 százalék). A jobbikos Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani.

A felmérésben kitértek arra is, hogy a Fidesznek "nem ártott a nyugdíjas-kampány", tavaly év végéhez hasonlóan kétszer annyi 60 év feletti szavazója van, mint az MSZP-nek.

A Nézőpont Intézet a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást január 18. és 21. között végezte, amelynek során 1.000 felnőtt korú személyt kérdezett meg.

A Századvég Alapítvány által ugyancsak januárban végzett kutatás szerint a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 16 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választóközönségen belül.

Mint írták, a biztos szavazó pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. Ezen a bázison belül a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a jelenlegi kormánypárt 23 százalékos támogatottságával szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását