2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fiala: "Egységesen hányok attól, ami ebben az országban van!"

Fiala János ma reggeli műsorának nem voltak vendégei, ennek ellenére a műsorvezető nem volt magányos. A hallgatók ma reggel sem hagyták békén a Pont FM rádió műsorvezetőjét. A Kelj fel Jancsi mai témái az MTV elnöki pályázata, a lebontásra ítélt Turul-szo
2008. március 5. szerda 16:06 - Malina Adrienn
„Oszd meg és uralkodj!” – hozta fel ezt a régi mondást Fiala János. „Orbán Viktor az elsőt már megtette, a másodikhoz közel van. Én ezen a körön kívül vagyok, nem sikerült senkinek megosztani. Egységesen hányok attól, ami ebben az országban van. Még nem vagyok elég öreg ahhoz, hogy konzervatív legyek.” – elmélkedett a műsorvezető.

Rudi Zoltán kinevezte az MTV alelnökét

Az első nagyobb téma, ami miatt a hallgatók telefont ragadtak, a Magyar Televízió körüli változások. Medveczky Balázst, a Digitális MTV Igazgatóság vezetőjét nevezte ki a Magyar Televízió gazdálkodásért és stratégiatervezésért felelős alelnökének Rudi Zoltán elnök.

Rudi Zoltán elnöki mandátuma március 5-én lejár, a sikeres elnökválasztásig – minimum nyár elejéig – valószínűleg az alelnök veszi át a Magyar Televízió vezetését. A közgadász diplomás Medveczky ugyan csak 39 éves, de már húsz éve dolgozik a Magyar Televízióban, tavaly májustól mostanáig a Digitális MTV Igazgatóságot vezette. Ugyancsak ő koordinálta az új digitális csúcstechnológia beszerzésére indított közbeszerzési eljárás szakmai munkáját.

Rudi Zoltán arra kérte Medveczky Balázst, hogy „minden döntésével segítse a Magyar Televízió három éve kiküzdött stabilitásának megőrzését és fejlődését”. Rudi, aki a második fordulóban is pályázik az elnöki tisztségre, kedden adta át Medveczky Balázs alelnöknek azokat a dokumentumokat, amelyeket utasítására a főszerkesztők és az igazgatók készítettek a zökkenőmentes átadás-átvételhez.

Fiala, a Rudi-Medveczky kapcsolatot a Medvegyev-Putyin párhoz hasonlította. Maguk között eljátszadoznak a tisztségekkel, kinevezésekkel. Biztos, ami biztos, mindenki jól járjon.

A ma reggeli zenék között megbújó beszélgetések és gondolatok között, akadt egy erősebb hangvételű. Egyet fontos leszögezni már az elején. Fiala mondatait ne Orbán Viktor éltetésének vegyék.

„Tudom ki írta az őszödi beszédet – kezdte a műsorvezető. Nem Karsai István, hanem Ingmar Bergman. A Jelenetek egy házasságból kimaradt részeit tartalmazza. Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy egy megromlott házasságot helyrehozzanak. Gyurcsány Ferenc felett eljárt az idő, anélkül, hogy ezeket az éveket megélhette volna. Elvirágzott, és nem azért mert alkalmatlan volt, hanem mert nem jött rá, hogy jó időben, jó helyen mit lehetne tenni. A pártja jelenleg alkalmatlan arra, hogy más valakit rakjon a helyére, esetleg egy élő figurát varázsoljon elő. Őszinte részvétem a pártnak és az országnak Gyurcsány Ferenc jelenlegi állapota miatt.”

Le kell bontani a Turul-szobrot

Maradjon vagy ne maradjon? Még mindig kérdés.

Le kell bontani a XII. kerületi Turul-szobrot a Fővárosi Bíróság keddi jogerős ítélete szerint, ám a Fővárosi Közgyűlés még teremthet új jogi helyzet az ügyben. A XII. kerület II. világháborús polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állítottak Turul-szobrot az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ezt azonban az I. fokú közigazgatási hatóságnak, a Budavári Önkormányzatnak meg kellett tagadnia, mivel az emlékművek esetén törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás hiányzott. Mi több, ezt a közgyűlés négy korábbi határozatában egyértelműen megtagadta. A XII. kerületi önkormányzat megtámadta a bontási határozatot, a közigazgatási eljárásban másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban helyben hagyta azt. A XII. kerület ekkor fordult a Fővárosi Bírósághoz, ahol közigazgatási perben vitatta a bontási határozatot. Kedden a Fővárosi Bíróság közigazgatási perben hozott elsőfokú jogerős ítéletében kimondta, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes.

A keddi tárgyaláson, az ítélethozatal előtt, a kerületi önkormányzat jogi képviselője elmondta: már tavaly októberben született olyan közgyűlési határozat, amely elvi egyetértést ad a XII. kerületi világháborús polgári és katonai áldozatok emlékművéhez. Továbbá a közgyűlés hatályon kívül helyezte azokat a határozatait, melyek nem járulnak hozzá az emlékműhöz. A Legfelsőbb Bíróság már kimondta, hogy ez súlyos törvénysértő eljárás, csak a közigazgatási határozat megszületésekor fennállott tényeket lehet figyelembe venni a határozat törvényességének vizsgálatakor.

A Fővárosi Bíróság ítéletének szóbeli indoklásakor hangsúlyozta, hogy arról döntött: a Turul-szobor bontását elrendelő közigazgatási határozat meghozatalakor jogszerű volt, akkor a szobor fennmaradásához szükséges feltételek nem voltak meg, azaz elsősorban a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása hiányzott. Szakemberek szerint a jogerős ítélet végrehajtásának késleltetésére vannak jogi lehetőségek, és ha ez idő alatt a Fővárosi Közgyűlés hozzájárul a Turul-szobor fennmaradásához, akkor új jogi helyzet áll elő, és az emlékművet mégsem kell lebontani.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották volna a reggeli műsort, azok ma éjjel fél 12-től 1 óráig meghallgathatják a műsor szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 5. 16:56
Én is hányok, csak én nem vezetek közéleti műsort.
Fiala ilyetén érzülete nem használ műsorának, amelynek jelszava: "minden, amit az aznapról tudni kell vagy érdemes."
Mindez egyre kevésbé érdekli, életében most hangsúlyosabb szerephez jut az írás, amely minden bizonnyal jót tesz neki - függetlenül az írásmű sikerétől.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását