2024. május 6. - Ivett, Frida

Nem csak divathóbort a téli kutyaruha

Nemcsak a trendkövetés miatt kell meleg ruhát és strapabíró cipőt húzni télen a négylábú kedvencekre, hanem azért is, mert a nagy hideg éppúgy komoly veszélyt jelent az állatokra, mint az emberekre. A lakásban vagy szabadban tartott négylábúak mellett a kóbor kutyák és a táplálék után kutató madarak is segítségre szorulnak a zord időben - figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület.
2010. január 26. kedd 07:35 - HírExtra
A szabadban tartott állatoknál mindig figyelni kell az energiadús eleségre és a langyos ivóvízre, valamint az etető- és itatótálkák tisztaságára. A kinti kutyaház legyen hőszigetelt és álljon szélvédett, meleg helyen. Öt-hat centiméteres lábakon álljon, hogy védelmet nyújtson a kinti sár és latyakos hó ellen, belül pedig hetente vagy kéthetente cserélt puha szőnyegek, illetve rongyok béleljék. Ezen kívül a szabadban telelő állatokat nem szabad fürdetni, csupán paraziták elleni permettel kezelni - olvasható a felhívásban a www.zug.hu internetes oldalon.

A hideg idő ellenére egyáltalán nem csökken az állatok mozgásigénye, ezért ugyanúgy biztosítani kell számukra a napi sétát és játékot. A lakásban tartott kutyák esetében nem szégyen a meleg ruha és a vízálló kutyacipő sem, ugyanis a fürdetéskor használt mosdószerek miatt a kutyák szőréről lemosódik a zsírréteg, és a fűtött helyen élő állatok nehezebben birkóznak meg a hideg fuvallatokkal. A jeges utcákat borító só pedig kimarhatja a tappancsukat, amelynek gyógyulása akár hetekbe is telhet.

A madarak esetében míg a tobozok és magvak élelmet, addig a tűlevelű és örökzöld növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Ezért érdemes a kert valamely részét érintetlenül hagyni, hogy a madarak összeszedhessék az elszóródott magvakat vagy a talaj közelében meghúzódó rovarokat és lárvákat. (A beteg és rothadó növényzetet azonban feltétlenül össze kell gyűjteni.)

Fontos, hogy a magvakat (napraforgó, köles, repcemag, kukoricadara) száraz helyen, jól zárható edényben tároljuk, majd hálóba rakva, kisebb farönkök üregeibe, vagy fákra akasztva tegyük ki a szabadba. Készíthetünk továbbá mesterséges búvóhelyeket is a madaraknak, ha fenyőgallyakkal takarjuk be a kihalt virágágyásokat.

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a háziállatok felelősségteljes tartása az állattartók erkölcsi és büntetőjogi kötelessége. A gondatlan tartás könnyen állatkínzássá is fajulhat, ami bűncselekmény lévén két évig terjedő börtön büntetést von maga után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását