2024. május 18. - Erik, Alexandra

Figyelem: honatya kerestetik!

Az Sms Demokrata után a Munkás Fórumok Országos Szövetsége is apróhirdetés alapján szeretné megtalálni képviselőit. Míg az egyik inkább a médiahack kategória, addig a másik komolynak látszik.
2010. január 25. hétfő 16:51 - Pénzes Dávid
Egyre több párt nyúl ahhoz a különösnek ható módszerhez, hogy hirdetésekkel keres magának országgyűlési képviselőt. Ennek alapvetően két oka lehet. Egyrészt nagyfokú cinizmus, a jelenlegi politikai pártok módszereivel való ellenérzések kifejezése, másrészt a teljes ismeretlenség miatti valódi emberhiány.

A cinikus megközelítés


A választójog
2. § (1) A Magyar Köztársaságban az országgyűlési képviselők választásán választójoga van - a (2) bekezdésben említettek kivételével - minden nagykorú magyar állampolgárnak (a továbbiakban: választópolgár).
(2)Nincs választójoga annak:
a) aki cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll,
b) aki a közügyek gyakorlásától eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll,
c) aki szabadságvesztés-büntetését tölti,
d) aki büntetőeljárásban jogerősen elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll.
Nemrégiben jelent meg az Sms Demokrata elnevezésű szervezet honlapján egy felhívás (elemzésünket itt olvashatja), miszerint országgyűlési képviselőket keresnek. Az oldalon világosan fel vannak tüntetve azok a feltételek, melyek betöltése a törvény szerint kötelező ahhoz, hogy valakiből országgyűlési képviselő legyen. Ehhez a hatályos törvények szerint csupán annyi kell, hogy az ember választójoggal rendelkezzen. (lásd keretben).

Az Sms Demokrata ezen túl a képviselői állás betöltéséhez egyéb feltételeket is támasztott: ilyen például, hogy képes legyen magát röviden és érthetően kifejezni, képes legyen egyszerű szövegeket megérteni, illetve, hogy minimális társadalmi intelligenciával rendelkezzen (nos, ezek a feltételek a jelenlegi honatyákat is jelentős feladat elé állítanák).

Az embervadászati megközelítés

Egy másik párt mindenféle cinizmus nélkül, valóban keresi azokat az embereket, akik jelöltként részt vennének a kampányukban. A Munkás Fórumok Országos Szövetsége (MFOSZ) napilapokban adott fel álláshirdetést országgyűlési pozíció betöltésére. (A hirdetést az apóhirdetések között lehet megtalálni.)

A HírExtra feltárcsázta a megadott számot. A vonal túlsó végén Hamulecz Lászlóba, a szövetség elnökébe botlottunk, aki elmondta: nemcsak a maguk nevében toboroznak. A Szövetség ugyanis koalícióra lépett a Szociáldemokrata Párttal, aminek listavezetője Petrasovits Anna.

Hamulecz szavai szerint a „melós embereket” akarják képviselni, mert úgy érzik, a munkások egyáltalán nincsenek képviselve a magyar politikában. A 2010-es lesz az első megmérettetése a MFOSZ-nek. Arra a kérdésre, miszerint miért újsághirdetésben szeretnének jelölteket találni, Hamulecz elmondta, hogy az ős szervezetük nem egy szűk párt, nem olyan, mint a parlamenti pártok, ahol veszekednek azon ki, hányadik legyen a listán.

Mindenkit szívesen várnak, akik a munkások érdekeit képviselni szeretnék. Hangsúlyozta. hogí éppen az egyszerű embereket szeretnék ezzel megszólítani. Elmondta, már több mint százan jelentkeztek az „állásra”. Természetesen Hamulecz rögtön hozzátette, belőlük nem mindenki alkalmas arra, hogy végül valódi jelölt legyen.

Demokrácia 2.0

Sokan talán megmosolyogják az említett két szervezet naivitását, valóban azonban erről szól a demokrácia. Ha egy párt akár újsághirdetés útján képes összekovácsolni megfelelő számú embert (176 egyéni jelöltet országszerte), és képes megszerezni minden körzetben 750 kopogtatócédulát összegyűjteni, akkor máris komolyan vehető erővé nőhet ki. Az ilyen alulról szerveződő pártra kiváló példa a Lehet Más a Politika, mely az Uniós választáson minden várakozást felülmúlva, két százalék feletti szavazatot volt képes begyűjteni.

Az ilyen furcsa vadhajtásokkal az egyedüli gond, hogy a nagy pártok – ha már elég erősnek érzik őket – hajlamosak bekebelezni őket. Ám ennek ellenpéldája éppen a Lehet Más a Politika, hiszen a mai napig képesek megtartani a távolságot minden parlamenti párttól.

A Sms Demokrata és az MFOSZ „álláshirdetési” akciója mindenképpen jó ötlet, jelzi a demokrácia sokszínűségét, és izgalmas útjait. Lehet ezt fanyar humorral, vagy halálos komolysággal figyelni, a lényeg azonban csupán annyi, hogy létezik…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását