2024. május 2. - Zsigmond

Terrorkészültség Londonban!

Utasszállító repülőgéppel végrehajtandó merénylet tervei miatt emelte a minap a második legmagasabb fokozatra a terrorkészültség szintjét a brit kormány - írta az egyik vezető vasárnapi brit lap.
2010. január 24. vasárnap 09:40 - HírExtra
Alan Johnson brit belügyminiszter péntek este jelentette be a készültségi fok emelését. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt, hogy a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrorista merényletkísérlet Nagy-Britanniában. A korábbi készültségi szint "jelentős" terrorveszélynek felelt meg a hivatalos skálán.

A kormány nem szolgált részletekkel a terrorkészültségi fokozat emelésének okáról.

A The Sunday Times értesülése szerint azonban a brit elhárítással (MI5) az indiai hatóságok a hét elején tudatták, hogy egy indiai utasszállító repülőgép eltérítését tervezik az al-Kaida terrorhálózat pakisztáni szárnyához kötődő szélsőségesek. Jóllehet az indiai figyelmeztetésben nem szerepelt kifejezetten, hogy a gyanított merényletterv célpontja Nagy-Britannia lenne, ám a The Sunday Times brit rendőrségi forrásai szerint Londonban felmerült a gyanú, hogy az eltérítendő repülőgéppel a terroristák valamelyik brit városra próbálhatnak rázuhanni.

A brit készültségi fokozat emelését londoni szakkommentátorok a december végi amerikai repülőgép-robbantási kísérlettel is összefüggésbe hozták. Karácsony napján egy nigériai férfi a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, detonáció azonban nem történt, és a merénylőt legyűrték.

A gyanúsított - a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab, egy jómódú nigériai bankár fia - előzőleg az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, és a brit hatóságok gyanúja szerint londoni diákévei során került kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal.

A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy, brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel metrószerelvényeket, illetve egy városi buszt, összesen 52 utast megölve.

A legmagasabb, "kritikus" készültségi fokozatot eddig egyszer, 2007 nyarán léptették életbe, amikor csak nagy szerencsével sikerült megakadályozni egy újabb merényletsorozatot. Ennek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve a glasgow-i repülőtéren akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását