2024. május 16. - Mózes, Botond

A majmok lenyűgöző tűztánca

Egy amerikai antropológus megfigyelte, ahogy csimpánzok tűztáncot jártak Szenegálban. Szerinte az állatok megértették a tűz viselkedését és mozgását, a látványból legalábbis erre lehetett következtetni. A csimpánzcsapat lenyűgözve bámulta a szavanna égő füvét.
2010. január 24. vasárnap 18:30 - HírExtra
A Fongoli folyó körüli vidék száraz, az aszály vége felé gyakorta lángra kap a puszta. Míg az összes többi élőlény biztonságba menekült, a majmok a bozóttűz előtt ugráltak, pániknak nyoma se volt köztük: inkább valamiféle tűztáncot jártak - írta Jill Pruetz antropológus az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) szerint. - Az alfahím ütemesen mozgott, miközben folyamatosan szemmel tartotta a lángokat.

Az Iowai Egyetem professzora többször is megfigyelte ezt a jelenséget. Az állatok sokkal jobban megértették a tűz mozgását, mint ő maga - vallotta be. - Egyszer bekerítette őket a tűz, mégis nyugodtak maradtak. Tudták, hogy másodperceken belül elfogy a lángok tápláléka.

Az antropológus szerint három lépés volt szükséges ahhoz, hogy az emberiség tűzhelyhez jusson. Először az embernek meg kellett értenie a tűz viselkedését, hogy kibírja annak közelségét. Másodszor határt kellett szabnia a lángoknak: tartályba zárni vagy bekeríteni, ápolni, lelohasztani vagy újraéleszteni a tüzet. Harmadszor pedig, mindennek tetőpontjaként, meg kellett tanulnia, hogyan gyújtson tüzet ő maga.

"A szenegáli majmok éppen elérték az első lépcsőfokot - mondta Pruetz. - Hasonlóképp tanulhatták meg egykor elődeink is, hogyan bánjanak a lángokkal".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását