2024. április 24. - György

Megkezdték a megrongálódott épületek lerombolását

Megkezdték a megrongálódott és életveszélyessé vált épületek lerombolását pénteken a haiti fővárosnak, Port-au-Prince-nek abban a részében, amelyet a földrengés a leginkább sújtott. A kereskedőket felszólították, hogy üzletüket ürítsék ki, majd munkába állnak a buldózerek - közölte a rendfenntartó erők egyik tagja.
2010. január 22. péntek 13:56 - HírExtra
A hatóságok már nem győzik erővel, hogy a területet éjjel-nappal őrizzék. Csütörtökön a rendőrök a területen hat fosztogatót fogtak el. Az ENSZ mentőalakulatai mostantól a földönfutóvá vált hárommillió lakosra összpontosítják erőiket.


A haiti belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hajléktalanok közül mintegy 400 ezret a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. Közülük az első százezret a fővárostól északra, Croix Des Bouquets település mellett felhúzandó - egyenként tízezer fő befogadására alkalmas - ideiglenes sátorvárosokba telepítenének.

Az ENSZ brazil békefenntartó katonái már megkezdték a talajmunkákat egy olyan helyen, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank 30 ezer embernek akar végleges otthont felépíttetni. A pénzintézet azt tervezi, hogy "munkáért élelmiszert" program keretében segít a haitiaknak felépíteni új házaikat, így korábbi lakóhelyük közelében maradhatnak.

Péntek hajnalban elutazott Haitiból azoknak az elárvult haiti gyerekeknek az első csoportja - 33 fő -, akiket francia családok örökbe fogadnak - jelentette a helyszínről egy riporter.

Vasárnap érkezik a katasztrófa sújtotta országba, illetve annak vizeire 4000 amerikai katona, akivel csaknem 20 ezer fősre bővül a segélyosztás biztosítására és a fosztogatások megakadályozására kivezényelt amerikai kontingens - jelentette be Douglas Fraser tábornok, az amerikai déli parancsnokság vezetője. Jelenleg húsz amerikai hadihajó tartózkodik az ország vizein, a hét végi erősítéssel számuk 23-ra nő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását