2024. május 20. - Bernát, Felícia

Plazmonika, az új tudományág

Új tudományterület született, a plazmonika, ez uralta a Utah állambeli Snowbirdben rendezett nemzetközi kvantumfizikai konferencia jelentős részét - összegezte Kroó Norbert fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke a tanácskozáson szerzett benyomásait az MTI-nek.
2010. január 21. csütörtök 18:20 - HírExtra
A konferenciát, amelyen a lézerfizika és kvantumfizika vezető szakemberei vettek részt, az idén negyvenedik alkalommal rendezték meg. Magyarországot ketten képviselték, Kroó Norbert mellett Varró Sándor elméleti fizikus vett részt.

"A fény segítségével a fém felületén lévő úgynevezett vezetési elektronokat hullámszerű mozgásra lehet kényszeríteni, amelyben sűrűsödések és ritkulások váltják egymást. Ezek hullámhossza rövidebb a gerjesztő fény hullámhosszánál" - magyarázta Kroó Norbert, aki munkatársaival a Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetében a világon másodikként kezdett el foglalkozni az új típusú fénynek nevezett felületi plazmonokkal.

A fény hullámhossza határt szab az optikai rendszerek felbontóképességének, hiszen ha két pont közelebb van egymáshoz, mint a hullámhossz fele, az egy pontnak látszik; ez a difrakciós limit azonban nem vonatkozik az új típusú fényre, amelyben tetszőlegesen közeli pontokat is fel lehet oldani. "Ennek köszönhetően rohamosan terjed a felületi plazmonok alkalmazása, amelyek egyaránt felhasználhatók rákos daganatok elpusztítására, az információs technológiákban vagy a kémia területén" - sorolta az alkalmazási lehetőségeket az MTA alelnöke.

Ismertetése szerint a magyar származású Naomi Halas, a Rice Egyetem professzora már a gyógyításban, kúraszerűen is alkalmazza a felületi plazmonokat kemoterápiával együtt. "Szigetelő gömböcskéket vonnak be arannyal, majd a véráramon keresztül eljuttatják azokat a daganatba, amelyet megvilágítanak. A fény a gömböcskéken lokalizált felületi plazmonokat hoz létre. Ezek óriási elektromos tereket képviselnek, amelyek aztán szétroncsolják a rákos szöveteket" - hangsúlyozta a fizikus.

Mint kifejtette, az optikában használatos lencsék nem tökéletesek. "Több lencsét kell egy fényképezőgépben összerakni, hogy mindenféle korrekciót végre lehessen hajtani - színkorrekciót, térbeli torzítási korrekciót. Ezekből a felületi plazmonokból ellenben ideális lencsét lehet alkotni" - mutatott rá.

Kroó Norbert saját előadását ismertetve elmondta, kutatócsoportja egyrészt azt vizsgálja, hogy miként lehet az optikában nagy lézerek segítségével zajló folyamatokat lényegesen kisebb lézerekkel is véghezvinni, kihasználva, hogy a felületi plazmonok erősítőként működnek. "Így olcsóbban, egyszerűbben tudunk sok mindent megvalósítani" - fogalmazott a fizikus. Másrészt közlése szerint sok helyen van szükség nagyon rövid lézerimpulzusokra. Amennyiben ezekkel gerjesztik a felületi plazmonokat, olyan elektronok szabadulnak fel, amelyek rövid impulzusokat adnak. E rövid impulzusokat ma már kémiai folyamatokban alkalmazhatók, hogy megfigyeljék, miként viselkednek a molekulák egy-egy vegyi reakció során.

"Amennyiben látjuk, hogy mi történik, nagyon könnyen tudjuk optimalizálni a kémiai folyamatokat a gyakorlatban. Van olyan kémiai reakció, amelyik önmagában nagyon lassan zajlik, külső impulzusokkal ráhatva viszont felgyorsul. Egy gyártási folyamat során nem mindegy, hogy egy reakció egy nap vagy egy perc alatt megy végbe" - fejtette ki a fizikus.

Az akadémiai alelnök, aki az Európai Kutatási Tanács magyar tagja, a Texasi A and M Egyetem kvantumoptikai konferenciáján is előadást tartott: a szakmai kérdések mellett uniós kutatói pályázatokról is beszélt. "Elmondtam, hogy milyen programok vannak, biztattam a résztvevőket, hogy jöjjenek át Európába, dolgozzanak itt, mert ezeket a pályázati pénzeket itt kell felhasználni. Ez agyvisszaszívás. Elsősorban azt szeretnénk, ha európaiak térnének vissza, de az sem baj, ha amerikaiak jönnek" - hangsúlyozta Kroó Norbert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását