2024. május 18. - Erik, Alexandra

Alig győzik eltemetni a haiti földrengés áldozatait

A földrengés sújtotta Haitin alig győzik eltemetni a halálos áldozatokat: gépekkel újabb és újabb tömegsírokat ásnak, és naponta tízezer holttestet földelnek el.
2010. január 21. csütörtök 15:06 - HírExtra
A katasztrófa halálos áldozatainak számát mintegy 200 ezerre becsülik, és eddig mintegy 80 ezret tettek tömegsírba, de ennek a feladatnak még messze nincs vége. A földönfutóvá lett emberek számát már kétmillióra becsülik. Azok száma, akik azonnali segítségre szorulnak, 250 ezer lehet. A sérülteknek jelenleg 12 napot kell várniuk arra, hogy ellássák őket. Egy-egy sátortáborban több ezer főt szállásoltak el, és tisztálkodásra kevés lehetőségük van, vagy egyáltalán nincs. Emiatt nagy a járványveszély.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet műveleti igazgatóhelyettese, Greg Elder csütörtökön elmondta, hogy egyebek mellett hasmenésjárványra és légúti fertőzések elterjedésére lehet számítani.

A használható épületek hiányára jellemző, hogy a port-au-prince-i kormány a szabad ég alatt, a tűző napon tartja üléseit. A kabinet kommunikációs "irodája" egy kempingasztalból áll egy fa árnyékában.

Százkilenc haiti árvát fogadnak be Hollandiában, az őket szállító repülőgép már útban van Port-au-Prince-ből Hollandiába - közölte csütörtökön egy holland örökbefogadási alapítvány. A gép útban Európába leszáll a Holland-Antillákon, majd folytatja útját a hollandiai Eindhoven katonai repülőterére. A fedélzeten lévő összes gyerek örökbefogadása folyamatban van, mindegyik gyereknek kijelölték már leendő nevelőszülőjét.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy további 4000 katonát küld Haitiba, amivel 15 ezerre nő a számuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását