2024. június 2. - Kármen, Anita

Hatalmas probléma a Németország adóssága

Németország lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását nagyon erőteljes gazdasági, intézményi és pénzügyi pillérek támasztják alá, de a német gazdaságban nem várható olyan ütemű növekedés, amely önmagában visszafordíthatná a közadósság növekedését - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott éves országelemzésében.
2010. január 20. szerda 20:22 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő szerint Németországot viszonylag szilárd költségvetési pozícióban érte a világgazdasági recesszió - a német államháztartás egyensúlyban volt 2008-ban -, a válság azonban sokba fog kerülni, és a teher nagy része a közszférára nehezedik, költséges pénzügyi és gazdasági stabilizációs intézkedések formájában.

A Moody's becslése szerint az 5 százalékosra várt tavalyi, egész éves recesszió után a német gazdaság teljesítménye az idén 1,5, jövőre 1,8 százalék körüli mértékben nőhet.

A német gazdaság a feléledő exporttól hajtva már a tavalyi második negyedévben visszalendült, az exportnövekedés zömét azonban a világgazdaságban érvényesülő élénkítő intézkedések eredményezték, így kérdéses a kivitel fellendülésének tartóssága - áll az elemzésben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a német államháztartási hiány - amely tavaly már megközelítette a nominális hazai össztermék-érték (GDP) 3 százalékát - az idén és jövőre 5 százalék körüli szintre emelkedik tovább. A Moody's azzal számol, hogy a német államadósság - amely 2008-ban a GDP 66 százaléka volt - 2011-ben megközelíti a 80 százalékot.

A cég szerint Németország - hasonlóan más, magas besorolású szuverén adósokhoz - nem számíthat olyan robusztus gazdasági növekedésre, amelynek segítségével megfordítható lenne ez az adósságpálya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását