2024. április 29. - Péter

Árverésen a mesés mestermű

Eladásra kínálják Londonban Gustav Klimt egy festményét, amelyet a második világháború után több évtizedig eltűntnek hittek.
2010. január 16. szombat 16:38 - HírExtra
A Kirche in Cassone - Landschaft mit Zypressen (Templom Cassonéban - Tájkép ciprusokkal) című kép értékét a Sotheby's aukciós ház 12-18 millió font (3,5-5,5 milliárd forint) körülire becsüli.

Az olaszországi Garda-tó mellett 1913-ban készült festménynek azután veszett nyoma, hogy tulajdonosa, Amelie Redlich Ausztria náci megszállása után többi képével együtt raktárba helyezte Bécsben. A nőt lányával együtt 1941-ben a lengyelországi Lodzba deportálták, ahonnan soha nem tértek vissza.

Mint a Guardian brit napilap internetes kiadása írja, Redlichnek ugyan sikerült megmentenie a Klimt-képet a náciktól, mégsem sikerült megőriznie családja számára: amikor veje 1947-ben elment a raktárba, a festményeket őrző ládákat üresen találta, senki nem tudta, mi történt a képekkel. A Klimt-festmény végül egy 1962-es kiállításon bukkant fel, amelyre egy magángyűjteményből adták kölcsön.

Most azután kerülhet kalapács alá, hogy a nevük elhallgatását kérő jelenlegi tulajdonosok - akik jóhiszeműen vásárolták meg annak idején a festményt - és Amelie Redlich Kanadában élő, ma 81 éves unokája, Georges Jorisch a Sotheby's közvetítésével egyezségre jutott: az aukcióból származó bevételt megosztják.

A festményt február 3-án, az aukciós ház impresszionista és modern árverésén kínálják eladásra Cézanne egy csendéletével, egy életnagyságú Giacometti-szoborral, valamint Henri Matisse, René Magritte and Joan Miró alkotásaival együtt.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását